Završena sanacija Vratničkog bedema

Image

Završena je sanacija sjevernog dijela Vratničkog bedema u Ulici Bakije sokak u sarajevskom naselju Vratnik.
Zid je bio u ruševnom stanju i u više navrata su građani, ali i nadležna inspekcija, upozoravali na njegovu opasnost, jer se kamen obrušavao na obližnju saobraćajnicu.
Kameni materijal koji je prijetio i domaćinstvima i saobraćajnici je saniran, tako da je spriječeno njegovo daljnje obrušavanje.
„Zid je saniran u dužini od 55 metara i visini od tri do 4,5 metara. Osim sanacije kamenog materijala zid je isfugovan i radnici su postavili rukohvate oko zida i ofarbali ih“, pojasnila je Amira Radončić, stručni saradnik za graditeljsko naslijeđe u Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Kantona Sarajevo.
Sanacija Vratničkog bedema počela je sredinom jula. Projekat je sa 91.000 KM finansirala Općina Stari Grad. Izvođač radova bila je firma „Neimari“, a nadzorni organ Zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS.
Vratnički bedem je dio tvrđave u starom dijelu Sarajeva, koja je izgrađena između 1729. i 1739. godine, po nalogu Ahmed-Paše, tadašnjeg upravnika Bosne.
 

Dinamika radova: