Održana 32. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

Image

 Vijećnici Općinskog vijeća Stari Grad na jučerašnjoj sjednici većinom glasova podržali su Odluku o izmjeni i dopuni odluke o davanju saglasnosti na zaduženje Općine Stari Grad Sarajevo i zaključenje ugovora o kreditu s Bor bankom.
Općina Stari Grad prije godinu kod Bor banke zadužila se za milion KM i taj novac bio je namijenjen za izgradnju saobraćajnice Iza gaja. Dio novca potrošen je na izgradnju prve faze saobraćajnice Iza gaja. S obzirom da na cijeloj trasi nisu riješeni imovinsko-pravni problemi Općina se odlučila da ostatak novca od kredita preusmjeri na druge projekte.


Tako će od preostalog novca od kredita za projekat vanjskog uređenja Osnovne škole „Sedrenik“ biti preusmjereno 180.000 KM, izgradnju stambenog objekta na Brusuljama 160.000 KM, izgradnju potpornih zidova u Arheološkom parku „At mejdan“ 150.000 KM, a na projekat asfaltiranja Ulice Sedrenik s pristupnim putem oko novoizgrađene osnovne škole 140.000 KM.
Na 32. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad održanoj 28. septembra, jednoglasno je usvojen izvještaj o realizaciji općinskog budžeta za prvih šest mjeseci ove godine. Ukupni ostvareni prihodi i primici od početka januara do kraja juna ove godine iznosili su oko 8,9 miliona KM, a rashodi i izdaci u istom periodu bili su oko 8,7 miliona KM.


Jednoglasno je usvojena i odluka o davanju odobrenja „15-115 brdskoj brigadi“ da uz naziv udruženja upotrebljava ime Općine Stari Grad Sarajevo, kao i rješenje o prestanku mandata zamjenskog člana Izborne komisije Općine Stari Grad. Ova odluka je donesena nakon što je na pretprošloj sjednici Općinskog vijeća imenovan novi član Izborne komisije Općine Stari Grad.
Vijećnici su jučer usvojili i Sporazum o saradnji Općine Stari Grad i Grada Kragujevca iz Srbije.
Ova saradnja temeljit će se na doprinosu razvoja lokalnih zajednica, kao i realizaciji projekata od zajedničkog interesa u oblastima: privrede, kulture, obrazovanja, socijalne zaštite, sporta i turizma.