Održana 31. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

Image

Bazeni na Bentbaši naredne godine, nakon trogodišnje pauze, trebalo bi da otvore svoja vrata za posjetioce ne samo iz Starog Grada nego i šire.
Zaključeno je ovo nakon jučerašnje sjednice Općinskog vijeća Stari Grad, na kojoj je jednoglasno usvojen Sporazum o davanju na korištenje i upravljanje bazena „Bentbaša“ Javnom preduzeću „Olimpijski bazen Otoka“ Sarajevo.


Osim Sporazuma pred vijećnicima je jučer bila i izjava Džemala Šurkovića, ranijeg upravitelja bazena na Bentbaši, u kojoj je saglasan da ovaj objekat bude dat na korištenje JP „Olimpijski bazen Otoka“.
Vijećnici su na jučerašnjoj 31. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad jednoglasno usvojili i Sporazum o saradnji između Općine Stari Grad Sarajevo i italijanskog Grada Peskare, te su Mirzu Imamovića, kao najuspješnijeg kandidata, imenovali za člana općinske Izborne komisije. Odabiru člana općinske Izborne komisije prethodio je javni poziv koji je bio raspisan 23. maja, ove godine, kao i kompletna konkursa procedura za odabir najuspješnijeg kandidata.
Vijećnici su jučer jednoglasno odobrili izdvajanje 1.000 KM iz ovogodišnjeg budžeta za Udruženje „Global Gruop“.
„Kolegij Općinskog vijeća razmatrao je molbu Udruženja 'Global Group', koje učestvuje u organizovanju Baščaršijskih novći, i predložilo da mu iz budžeta bude dodijeljeno 1.000 KM“, pojasnio je Rizah Avdić, predsjedavajući Općinskog vijeća.


Pred vijećnicima je jučer bila i informacija o tradicionalnim i starim obrtima-zanatima. Tokom rasprave o ovoj informaciji vijećnik Stranke za BiH Gradimir Gojer konstatovao je kako su tradicionalni stari zanati „pred kolapsom“ i da u tom segmentu moraju biti poduzete određen aktivnosti.
„Općinsko vijeće mora pokrenuti serijal ozbiljnih okruglih stolova o tradicionalnim zanatima u Općini Stari Grad. Iz ove informacije vidljivo je da je tanka granica između stvarnih tradicionalnih i zanata koji nemaju tu karakteristiku. Nije bitna samo afirmacija nego i otvaranje novih puteva za njihovu promidžbu“, istakao je Gojer.
Vijećnici su jednoglasno podržali i informaciju i zaključak Gradimira Gojera.
Odlukom Općinskog vijeća jučer je Sabihi Arapović dodijeljen poslovni prostor u Ulici Mula Mustafe Bašeskije br. 22, a Abdulahu Hadžiću u Ulici Ćurčiluk mali br. 18.