Održana 30. sjednica Općinskog vijeća Stari Grad

Image

 U velikoj sali Općine Stari Grad održana je 30. sjednica Općinskog vijeća. Predloženi Dnevni red je usvojen, nakon što je povučena druga tačka dnevnog reda Sporazum o saradnji između Grada Pescare- Italija i Općine Stari Grad Sarajevo – BiH.
Nakon toga na red je došao Prijedlog Odluke o prestanku mandata izabranom vijećniku u Općinskom vijeću Stari Grad i Prijedlog Rješenja o verifikaciji mandata vijećnika u Općinskom vijeću Stari Grad. Almedin Miladin, vijećnik SDA, razriješen je mandatske obaveze prije isteka vremena, a upražnjeni mandat dodijeljen je Adnanu Mujčiću, sljedećem kvalificiranom kandidatu s liste SDA. Nakon verifikacije mandata vijećnik je položio zakletvu.
Najveće interesovanje na sjednici izazvala je Informacija o provođenju javne rasprave o Nacrtu regulacionog plana “Logavina”. Vijećnici su podržali inicijativu načelnika Ibrahima Hadžibajrića koja je poslana Vladi Kantona Sarajevo o preispitivanju ovog plana i donošenju novih saobraćajnih rješenja.
„Ovakvim regulacionim planom bilo bi ugroženo kulturno-historijsko jezgro Starog Grada i mi odlučno moramo reći ne. Trebalo bi uraditi nove studije o saobraćaju prije nego što se ovakav plan usvoji“, kazao je vijećnik Mustafe Resića.
Na kraju je Općinsko vijeće donijelo zaključak da se od nadležnih u KS traži kompletno novo saobraćajno rješenje s uvažavanjem kulturno-historijskog jezgra Starog Grada.
Usvojeni su i Prijedlozi Odluka iz oblasti poslovnih prostora:
• Prijedlog Odluke o dodjeli u zakup poslovnog prostora u ul. Štrosmajerova br. 1/II;
• Prijedlog Odluke o dodjeli u zakup poslovnog prostora u ul.Edhema Mulabdića br.1.