Održana 28. sjednica Općinskog vijeća

Image

Na 28. sjednici Općinskog vijeća Stari Grad, održanoj jučer (26.04.2011. godine) u Velikoj sali Općine, jednoglasno je usvojen dnevni red. Druga tačka dnevnog reda bila je Prijedlog Odluke o dodjeli priznanja Općine Stari Grad koju je Općinsko vijeće jednoglasno usvojilo. Općinska povelja sa zlatnim štitom dodijelit će se Narcisi Kevčiji i Samiru Čeliku.

Povelja sa grbom Općine dodijelit će se Mehmedu Kalajdžisalihoviću, Nihadu Halilbegoviću i Apoteci „Vratnik“. Zlatni sebilj dobit će Recep Altepe i Profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo, odjeljenje „Baščaršija“. Općinsko priznanje Policajac godine dodijelit će se Nihadu Čauševiću, dok će Zahvalnice Općine Stari Grad dobiti Nijaz Alispahić, Ambulanta porodične medicine Medrese, Džematski odbor Careve džamije, Džematski odbor Gazihusrev-begove džamije, Asocijacija mladih SDA i Uzeir Skaka.
Jednoglasno su usvojeni Prijedlog Odluke o raspodjeli budžetskih sredstava za redovnu djelatnost boračkih udruženja i Prijedlog odluke o raspisivanju Javnog oglasa za imenovanje člana Općinske izborne komisije Općine Stari Grad.

Četvrta i peta tačka dnevnog reda bile su Informacija o realizaciji budžeta Općine Stari Grad za period od 01.01. do 31.03.2011. godine i Prijedlog Odluke o izmjenama i dopunama Budžeta Općine za 2011 godinu. Naime, ukupna planirana sredstva, prema usvojenom Budžetu za 2011. Godinu, u iznosu od 17.280.000,00 KM, povećana su za iznos od ukupno 3.636.823,00 KM, tako da novi rebalansirani plan prihoda i primitaka iznosi 20.916.823,00 KM, što predstavlja povećanje za 21% u odnosu na izvorni plan. Prema riječima načelnika Hadžibajrića ovo je do sada najveći budžet koji je Općina imala nakon agresije na BiH, i to su uglavnom sredstva Civilne zaštite koja se koriste za posebne namjene, te sredstva od prodatih poslovnih prostora. Na dnevnom redu bio je i Prijedlog Odluke o prihvatanju inicijative za davanje naziva mostu na Obhodži. Prijedlog Odluke bila je da se novosagrađenom mostu na Obhodži da naziv „Sultan Fatihov most“. Međutim, klub SDA i SDP predložili su da se mostu na Obhodži da naziv „Most bosansko-tuskog prijateljstva“, što je i usvojeno.

Sve ostale tačke sa predloženog dnevnog reda jednoglasno su usvojene.