Načelnik Hadžibajrić ugostio delegaciju pobratimske Općine Karamürsel iz Republike Turske

Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić i sekretarka organa državne službe mr. Alma Destanović ugostili su delegaciju pobratimske Općine Karamürsel, koju je predvodio načelnik ove općine Ismail Yıldırım.

Općina Karamürsel jedna je od prvih općina iz prijateljske Republike Turske sa kojom se Općina Stari Grad bratimila nakon agresije na Bosnu i Hercegovinu, a Sporazum o bratimljenju potpisan je davne 2006. godine. Dolaskom mr. Ibrahima Hadžibajrića za načelnika Općine Stari Grad 2008. godine, odnosi Starog Grada i Karamürsela se počinju razvijati. Karamürsel se nalazi 90 kilometara jugoistočno od metropole Istanbula, a karakterističan je po tome što ga naseljava veliki broj iseljenika iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić zahvalio se gostima iz Karamürsela na posjeti, te istakao odličnu saradnju sa ovom turskom lokalnom samoupravom. „Pravi prijatelji se u nevolji poznaju. Građani pobratimskog Karamürsela uputili su putem Općine Stari Grad finansijsku pomoć za stanovnike Bosne i Hercegovine stradale u poplavama i klizištima 2014. godine. Također, 2016. godine, zahvaljujući finansiranju Općine Karamürsel, šest osnovnih škola iz Starog Grada dobili su vrijednu informatičku opremu. Mi to ne zaboravljamo i uvijek ćemo biti zahvalni i ponosni na naše prijateljstvo“, poručio je načelnik Hadžibajrić.

Ismail Yıldırım, načelnik Općine Karamürsel još od davne 2004. godine, zahvalio se načelniku Hadžibajriću na gostoprimstvu. „Zajedno sa vijećnicima Općinskog vijeća Karamürsel došli smo u protokolarnu posjetu našoj prijateljskoj Bosni i Hercegovini. Prva adresa koju smo željeli posjetiti je naša pobratimska Općina Stari Grad koju godinama uspješno predvodi općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić. Nalazimo se u teškim i izazovnim vremenima, međutim Općina Karamürsel i Republika Turska uvijek su tu da u slučaju potrebe pomognu svojim prijateljima u bratskom Starom Gradu i čitavoj Bosni i Hercegovini“, naglasio je načelnik Yıldırım, te izrazio želju da dođe do boljeg institucionalnog povezivanja Bošnjaka u BiH i u Karamürselu.

Pored Karamürsela, Općina Stari Grad ima pobratimske veze sa još osam općina iz Republike Turske, a to su: Fatih Istanbul, Osmangazi Bursa, Kepez Antalya, Silivri Istanbul, Selçuklu Konya, Ümraniye Istanbul, Mamak Ankara i Karşıyaka Izmir.