Općina Stari Grad poziva nadležne da riješe pitanje obustava saobraćaja u gradu i omoguće jednaka prava za sve građane

Image

Povodom jučerasnje višesatne blokade grada uzrokovane obustavom saobraćaja, Općina Stari Grad poziva Vladu Kantona Sarajevo da riješi ovo pitanje i omogući jednaka prava svim gradjanima. Ne ulazeći u razloge obustave saobraćaja, dužni smo reagovati u ime brojnih gradjana kojima je višesatna obustava saobraćaja izazvala brojne probleme u realizaciji njihovih planova. U Starom Gradu, više nego u bilo kojoj drugoj općini, tokom vikenda održavaju se brojna dešavanja, a posebno je posjećena najuža gradska jezgra. Zbog jučerašnje blokade bila su onemogućena održavanja najavljenih vjenčanja, a posebno su bili ošećeni privredni subjekti koji nisu mogli raditi punim kapacitetom i zabilježili su gubitke.

Općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić ukazivao je i ranije na ovaj problem, te se očitovao o tome u oktobru prošle godine kada je došlo do blokade grada zbog obustave saobraćaja radi održavanja odredjene utrke.

„Svaka obustava saobraćaja dovodi do potpunog kolapsa i vozači se preusmjeravaju na alternativne pravce, često i kroz naše mahale što stvara dodatne probleme stanovnicima. Posebno se protivim ovakvim dešavanjima u dane vikenda kada većina gradjana planira svoje slobodno vrijeme, vjenčanja , posjete i takvi saobraćajni kolapsi im bespotrebno izazivaju stres. U Sarajevu imamo itekako povoljnije lokacije za to: cesta Hrasnica-Ilidža, Velika aleja, Bentbaša-Kozija ćuprija,“. Takodjer, načelnik je tada podsjetio da općine nemaju mogućnost da djeluju po ovom pitanju jer dozvole za obustave saobraćaja izdaje Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, što je nelogično jer se dogadjaji održavaju na prostoru općina i tu bi se trebale donositi odluke.https://avaz.ba/kantoni/sarajevo/688432/nacelnici-zastupnici-i-ministri-protiv-blokada-grada-svaka-obustava-saobracaja-dovodi-do-potpunog-kolapsa

Općina Stari Grad Sarajevo i općinski načelnik mr.Ibrahim Hadžibajrić pozivaju Vladu Kantona Sarajevo da ovaj put ozbiljno shvate nezadovoljstvo gradjana izazvano blokadom grada usljed obustave saobraćaja i pozabave se pitanjem odredjivanja lokacija na kojima će se ubuduće moći održavati javni dogadjaji, protesti i skupovi, a da pritom budu ispoštovani zahtjevi organizatora tih skupova, kao i pravo na normalno odvijanje života ostalih gradjana.

Ovom prilikom ističemo da se reakcija Općine Stari Grad odnosi isključivo na probleme koje je izazvala blokada grada, nikako na prirodu skupa koji je održan.

Istovremeno, pozdravljamo djelovanje pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo zahvaljujući kojima u Općini Stari Grad jučer nisu zabilježeni nikakvi incidenti ili nedozvoljeno ponašanje, kao i njihovu brzu reakciju po pitanju zaustavljanja neprimjerenih sadržaja ispred Narodnog pozorišta.