Općina Stari Grad generalni pokrovitelj 2. Festivala umjetnosti Mimika

Općina Stari Grad Sarajevo bit će generalni pokrovitelj 2. Festivala umjetnosti Mimika pod sloganom „Kada nemoguće postane moguće“, koji će se održati od 10. do 17. juna. Ugovor o pokroviteljstvu potpisali su općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić i predsjednica Udruženja „Mimika“ Mirela Jusić Dreković.

Općina Stari Grad izdvojit će 5.000 KM za realizaciju ovog jedinstvenog muzičkog projekta za djecu, ali i odrasle. „Ulaganje u kvalitetan odgoj i obrazovanje najmlađih i njihovo usmjeravanje u umjetnost i kulturu, ulaganje je u budućnost. Upravo s tim ciljem odlučili smo podržati još jedan projekat 'Mimike'. Prethodno smo im po povoljnim uslovima dodijelili prostorije za rad u samom srcu Starog Grada, u ulici Ferhadija, a oni su zauzvrat ispunili prostor veselim notama, muzikom, pjesmom, slikama i baletom“, izjavio je načelnik Hadžibajrić.

Predsjednica Udruženja „Mimika“ Mirela Jusić-Dreković zahvalila se načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad na svoj pruženoj podršci, te najavila festivalske aktivnosti. „Festival otvaramo koncertom klasične muzike u Bošnjačkom institutu u petak 10. juna. U toku sedam festivalskih dana pripremili smo sadržaje za sve generacije, koncerte klasične, dječije, pop-rock muzike, jazz-a, blues-a, gipsi i druge. Imat ćemo likovne izložbe, radionice, izložbe rukotvorina i razne druge sadržaje. Većina aktivnosti će se odvijati u našim prostorijama u ulici Ferhadija, koncerte klasične muzike ćemo održati u Bošnjačkom institutu“, kazala je Jusić-Dreković.

Udruženje „Mimika“ od oktobra 2020. godine se zalaže za afirmaciju dramske umjetnosti i kulture, te saradnju sa institucijama pozorišne i filmske djelatnosti i promociju kulturnih sadržaja. Udruženje u svojim prostorijama u Starom Gradu realizuje kolektivne programe kao što su muzički vrtić, hor i simfonijski orkestar za djecu, te individualne poput violine, klavira, gitare, pjevanja i drugo. „Mimika“ je jedini edukacijski centar koji prima članove svih generacija i prati nastavni plan i program rađen prema svjetskim standardima.

Kompletan program 2. Festivala umjetnosti Mimika „Kada nemoguće postane moguće“ pogledajte ovdje.