Počela sanacija gornjeg dijela ulice Safvet-bega Bašagića, građani veoma zadovoljni

U naselju Medrese, u ulici Safvet-bega Bašagića, tačnije iznad raskrsnice ulice Alije Nametka i Safvet-bega Bašagića do broja 161, počeli su radovi na sanaciji dijela saobraćajnice, dužine oko 280 metara. Projekat je vrijedan oko 81.000 KM i finansira se iz budžeta Općine Stari Grad za 2022. godinu.

„Na ovoj dionici radit će se uklanjanje oštećenog asfalta sa ugradnjom tamponskog materijala, čišćenje slivnika i međuslivničkih veza sa ispiranjem cjevovoda, izdizanje šahtova, šibera i rešetki na potrebnu visinu i na kraju izrada novog sloja asfalta“, pojasnili su u Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad, te potvrdili da se trenutno radi mašinsko uklanjanje starog i oštećenog asfalta.

 

Razgovor s građanima na terenu

Obišli smo radove koji su počeli u ovoj ulici i razgovarali sa nekim od mještana, koji će imati velike koristi od ovog projekta. „Čitav svoj život sam u ovoj ulici. Ne pamtim da se ikad ovoliko ulagalo, kao što to posljednjih godina čini načelnik Ibrahim Hadžibajrić. Zaista pohvaljujem rad svih službi, a posebno Mjesne zajednice Medrese. Iako mnogi ne misle tako, ovaj gornji dio ulice Safvet-bega Bašagića je jako bitan jer je važna komunikacija prema Sedreniku i Mezaristanu Grličića brdo. Prije su rađene samo nužne opravke, a sad ćemo dobiti novi asfalt cijelim dijelom“, kazao nam je Mahir Katica, koji živi na broju 142 ove ulice.

Davne 1984. godine Bakir Beglerović sagradio je kuću u ulici Safvet-bega Bašagića na broju 159, kada na ovom lokalitetu uopšte nije bilo asfalta: „Pamtim ja ovo naselje i kad nikako nije bilo asfalta. Dugi niz godina čekamo sanaciju ovog dijela ceste, vjerujem da će realizacija biti uspješna i da ćemo sigurnije dolaziti do naših kuća, izjavio je Beglerović.

Istog mišljenja je i njegov komšija, Hamdija Osmanović, koji je stanovnik ulice Safvet-bega Bašagića od 70-ih godina prošlog stoljeća. „ i ja se sjećam tog vremena. Pamtim uski put, k'o 'koziju stazu' prije 50 godina kad sam se doselio ovdje. Danas ovuda saobraćaju i teretna vozila i uslovi su mnogo bolji, posebno sad kad stave novi asfalt. Ovaj projekat znači poboljšanje uslova života, bolji prilaz do kuća. Općina Stari Grad i načelnik Hadžibajrić rade odličan posao i mi smo jako zadovoljni“, poručio je Osmanović.

Radove izvodi firma OXA iz Sarajeva, a završetkom ove dionice, projekat sanacije najduže i jedne od najprometnijih ulica u Starom Gradu bit će završen. Inače, Općina je u toku 2017. i 2018. godine sanirala 3 dijela ove ulice, duga više od 900 metara, za što je izdvojeno oko 430.000 KM. Prva je faza radova obuhvatala dio od spoja sa ulicom Alije Nametka do raskrsnice sa ulicom Pirin brijeg, u dužini od 265 metara. Druga faza obuhvatila je 364 metra ulice od Pirinog brijega do ulice Ulomljenica, i treća posljednja od ulice Ulomljenica do Pokopnog društva „Bakije“, u dužini od 266 metara.