Uz podršku lokalne zajednice, u srcu Općine Stari Grad djeluje umjetnička škola i muzički vrtić 'Mimika'

Ulaganje u kvalitetan odgoj i obrazovanje najmlađih i njihovo usmjeravanje u umjetnost i kulturu, ulaganje je u budućnost. Upravo s tim ciljem, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić odlučio je podržati pokretanje umjetničke škole namijenjene za afirmaciju kulture, posebno muzičke, dramske i likovne umjetnosti koja djeluje pod okriljem Udruženja „Mimika“. Ovom udruženju dodijeljene su za rad prostorije u samom srcu Starog Grada, u ulici Ferhadija, a oni su zauzvrat ispunili prostor veselim notama, muzikom, pjesmom, slikama i baletom.

U znak zahvalnosti za podršku koju su imali, iz Udruženja „Mimika“ pozvali su u goste načelnika Hadžibajrića, pripremili priredbu i uručili mu zahvalnicu. Za njihov trud, načelnik je mališane obradovao slatkim poklonima, kako bi im ova posjeta ostala u lijepom sjećanju.

 

Udruženje „Mimika“ trenutno broji 60 članova, različitih uzrasta, a kako je ispričala predsjednica udruženja i autorica ovog projekta Mirela Jusić-Dreković prvi su u Kantonu Sarajevo pružili mogućnost pohađanja muzičkog vrtića i djeci uzrasta tri godine. „Naš muzički vrtić pohađaju i djeca uzrasta tri godine, a naša najstarija članica ima 69 godina, tako da smo otvoreni za sve uzraste. Naši članovi mogu da se opredijele za individualne instrumente kao što su klavir, violina, vilončelo, gitara ili za grupne kreativne sadržaje poput slikarstva, baleta, glume,“ ispričala je Jusić-Dreković. Dodaje da je ova umjetnička škola u svakom pogledu obogatila ponudu u općini Stari Grad. „Veoma je važno da u srcu Sarajeva, ovdje u Starom Gradu imamo jednu umjetničku školu koja obuhvata široki spektar radionica. Imali smo sreće da dobijemo najbolju lokaciju u gradu, u ulici Ferhadija. Roditelji dovedu djecu, ostave ih kod nas i uživaju u šetnji Starim Gradom,“ ispričala je.

Kako je istakla, sve to ne bi bilo moguće da njihove dobre namjere i potencijal nije prepoznala lokalna zajednica u kojoj djeluju i da nisu dobili podršku načelnika Hadžibajrića. „Na preporuku sekretarke organa državne službe Alme Destanović koja je prepoznala značaj da baš općina Stari Grad ima ovakvu školu, načelnik Ibrahim Hadžibajrić dodijelio nam je prostorije u najljepšem dijelu grada po vrlo povoljnim uslovima. Mi se borimo jer želimo da naša priča uspije. Pandemija korona virusa nas je zaustavila u radu, a kasnije i ljetni raspust kada djeca nisu dolazila u 'Mimiku'. Nije lako, ali vrijedi. Do sada smo imali samo pomoć od Općine Stari Grad i načelnika Hadžibajrića i neizmjerno smo zahvalni na tome,“ izjavila je Jusić-Dreković. Upravo iz tih razloga, iskoristila je posjetu da općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću uruči zahvalnicu za pomoć i podršku. Zahvalnica je upućena i sekretarki mr Almi Destanović.

Istakavši da je zadovoljstvo vidjeti na jednom mjestu ovoliko talentovanih mališana koji su ispunili udruženje svojom pjesmom i veselom grajom, načelnik Hadžibajrić je poručio da je sretna ona lokalna zajednica koja ima ovakvu djecu. „Lijepo je vidjeti ovoliko djece koja se druže, pjevaju, razvijaju svoje talente okupljeni zajedno na jednom mjestu. Ovi projekti donose benefite za kompletnu društvenu zajednicu i za našu budućnost i zato zaslužuju podršku,“ poručio je načelnik Hadžibajrić.

Udruženje „Mimika“ djeluje na adresi Ferhadija 35 i je jedini edukacijski centar koji prima članove svih generacija i prati nastavni plan i program rađen prema svjetskim standardima. Sa članovima udruženja radi odabrani tim kojeg čine profesori koji su svoje obrazovanje isključivo stekli na Muzičkoj akademiji u Sarajevu.