Izabrani najbolji matematičari i fizičari iz osnovnih škola u Starom Gradu

Nakon trogodišnje pauze u održavanju općinskih školskih takmičenja, uzrokovane pandemijom korona virusa, osnovci u Starom Gradu ponovo su se takmičili u znanju iz matematike i fizike.

Učenici sedam osnovnih škola iz Starog Grada su se takmičili u prostorijama OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ i OŠ „Vrhbosna“. U konačnom poretku najuspješniji su bili učenici OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ i Privatne osnovne škole „Bloom“.

Ovim rezultatima, mladi starogradski matematičari i fizičari su osigurali nastup na kantonalnom takmičenju iz matematike i fizike, što im može donijeti vrijedne bodove za dobijanje stipendija i ostalih privilegija.

Općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić učenicima je za postignuti uspjeh uputio diplome i novčane nagrade. U narednom periodu slijedi takmičenje starogradskih osnovaca iz informatike i tehničke kulture.

 

Rezultati iz matematike

Na takmičenju iz matematike, u kategoriji (pojedinačno) VII-ih razreda prvo mjesto osvojio je Davud Bahto (OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“), drugo Emir Lazović (OŠ „Edhem Mulabdić“) , a treće mjesto pripalo je Belmi Hantalašević (OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“).

Najbolji matematičar VIII-ih razreda iz Starog Grada je Muhamed Čauš sa 59 osvojenih bodova (OŠ Saburina“). Isti broj bodova (59) osvojio je i Eren Burazerović iz OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, pa dijele prvo mjesto. Treće mjesto pripalo je Nejri Drinjaković iz OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“.

U kategoriji IX-ih razreda prvo mjesto je pripalo Nur Panjeti (OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“), druga je bila Mela Demirović iz OŠ „Hamdija Kreševljaković“, a Sara Karkelja (OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“) bila je na trećem mjestu.

Na osnovu pojedinačnog broja osvojenih bodova - sabiranjem, komisije su izvršile i rangiranje školskih ekipa. Ubjedljivo najbolje rezultate postigli su matematičari iz OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, koji su osvojili prva mjesta u ekipnoj kategoriji VII, VIII i IX-ih razreda.

 

Rezultati iz fizike

Na takmičenju iz fizike, u kategoriji (pojedinačno) VIII-ih razreda prvo mjesto osvojio je Muhamed Čauš (OŠ „Saburina“), drugo Nadir Aliefendić (Privatna osnovna škola „Bloom“), a treće mjesto pripalo je Tahi Žgalj (OŠ „Hamdija Kreševljaković“).

Najbolji od IX razreda bio je Ismail Saničić (Privatna osnovna škola „Bloom“), drugo je pripalo Anesi Osmanović (OŠ “Mula Mustafa Bašeskija”) i treće Hanni Mustafić (OŠ „Vrhbosna“).

Uzimajući u obzir ukupan broj osvojenih bodova učenika VIII i IX-tih razreda, ukupan plasman ekipa škola je sljedeći: Privatna osnovna škola „Bloom“ (173,5 boda), OŠ „Saburina“ (166 bodova), OŠ “Hamdija Kreševljaković” 79,5 bodova i OŠ „Mula Mustafa Bašeskija (79,5 bodova).