Podrškom snimanju dokumentarnog filma „Zmaj od Bosne“ sačuvati historiju od zaborava

Image

Život i djelo gradačačkog bega Husein kapetana Gradaščevića, poznatijeg kao Zmaj od Bosne, bit će ekranizirani kroz prvi naučno-istraživački dokumentarni film „Zmaj od Bosne“, autora novinara i publiciste Avde Huseinovića. Premijera ovog filma planirana je 25.novembra, na Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a kako bi se snimio film i sačuvao od zaborava život ovog beskompromisnog borca za bosansku slobodu, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić donio je odluku kojom će finansijski podržati ovaj projekat.

Projekat vodi Udruženje „Pravda“ iz Sarajeva, kojim predsjedava Avdo Huseinović koji je pojasnio da je projekat počeo prije nekoliko godina, ali zbog njegove kompleksnosti i značajnih finansijskih sredstava koje iziskuje, još nije završen. Film će se zvati „Zmaj od Bosne“, a kako ističe Huseinović, zahvaljujući podršci općinskog načelnika mr. Ibrahima Hadžibajrića, projekat će se nastaviti.

„S obzirom na ogromnu važnost lika i djela Husein-kapetana Gradaščevića, te činjenice da nema kvalitetan TV zapis o njegovom životu, odlučili smo realizovati ovaj projekat i ideju. Snimanje dokumentarca počelo je još 2017. godine. Naravno to zahtijeva mnogo vremena i finansijskih sredstava. Zahvaljujući načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad, ostvarit će nam se želja, a to je da premijeru filma održimo 25. novembra ove godine, na Dan državnosti naše domovine Bosne i Hercegovine“, pojasnio nam je Huseinović.

Inače, Huseinović je autor dokumentarnih filmova: ”Daleko je Tuzla“ , ”Bosna ili smrt“ , ”A bili su samo djeca“, ”Na Drini krvavi Višegrad, prijedorska polja smrti, logori smrti” i drugih. U januaru ove godine predstavio je film ”Postupi po naređenju – dželati u plavom” koji kroz izjave svjedoka, analitičara i brojne relevantne dokumente govori o ulozi MUP-a RS-a u genocidu i drugim ratnim zločinima počinjenim na području Republike Bosne i Hercegovine od 1992. godine do 1995. godine.

 

Kako je kazao općinski načelnik mr. Ibrahim Hadžibajrić podrškom ovakvim projektima čuva se istina i prošlost od zaborava. „Podržali smo snimanje dokumentarnog filma 'Zmaj od Bosne' i time dali naš doprinos očuvanju bogate bosansko-hercegovačke historije i njenom prenošenju i na buduće generacije. Husein-kapetan Gradaščević je zbog svojih dijela ostao zauvijek upisan u historiju naše zemlje i iskreno se nadam da ćemo premijeru ovog filma imati već na sljedeći Dan državnosti BiH,“ poručio je načelnik Hadžibajrić. Iz budžeta Općine Stari Grad za podršku snimanju ovog filma izdvojeno je 10.000 KM.

Husein-kapetan Gradaščević (1802-1834) je bio jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih političara i ličnosti u 19. stoljeću. Zbog svojih djela, a pogotovo borbe za bosansku autonomiju u Osmanskom carstvu ostao je zauvijek upisan u historiji Bosne i Hercegovine. Tokom svog vladanja Gradačačkom kapetanijom, stekao je veliki ugled u narodu zbog mudrog vladanja i tolerancije, kao i čuveni nadimak „Zmaj od Bosne“. Bošnjaci ga i danas smatraju jednim od svojih nacionalnih heroja. Proslavio se u borbi za slobodu Bošnjaka i Bosne, a u tom periodu (1831-1832). Nažalost, ostvarenje vizije o samostalnoj Bosni nije dočekao i umro je 1834.godine.