U Općini Stari Grad održana treća ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi

Općina Stari Grad Sarajevo, u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH i Crvenim križom Stari Grad, uspješno je provela još jednu akciju dobrovoljnog darivanja krvi u kojoj su prikupljene ukupno 23 doze.

Sekretar Crvenog križa Stari Grad, Edina Mirojević kazala nam je kako im je ovo treća ovogodišnja akcija u saradnji sa Općinom Stari Grad. „Cilj akcije je spašavanje života, jer svi znamo da je krv nezamjenjiv lijek za povrijeđenu i oboljelu osobu, a jedini izvor za dobijanje ovog lijeka je čovjek. Ove godine je oko 100 osoba darovalo krv“, kazala je Mirojević.

Kako kaže, davalac krvi mora biti zdrava osoba, starosne dobi od 18 do 65 godina, koja ne kristi nikakve antibiotike, te u posljednjih šest mjeseci nije radila hidžamu, pirsing, tetovažu i slično. Žene mogu darovati krv svaka četiri mjeseca, a muškarci svaka tri. „Zahvaljujemo svim učesnicima koji su se pridružili ovoj hvale vrijednoj akciji darivanja krvi“, poručila je Mirojević.

Svaki dobrovoljni davalac prošao je i kratki ljekarski pregled koji je obavila dr Mersiha Zekotić. „Darivanje krvi je veoma važno jer je krv i dalje jedini lijek koji se ne može dobiti sintetskim putem. Jedini izvori lijeka su dobrovoljni davaoci krvi. Svaka doza se preradi i testira, tako da jedno darivanje spašava tri života“, pojasnila je dr. Zekotić.

I ove godine određeni broj uposlenika Općine Stari Grad odzvao se ovoj humanoj akciji doniranja krvi. Među prvima je bila Alisa Bijedić, koja nam je ispričala da je prvi put darovala krv 2011. godine i da od tada redovni dobrovoljni davalac. „Od četvrtog razreda srednje škole sam redovni davalac krvi. Darujem krv dva puta godišnje i ovo danas je drugi put u ovoj godini“, kazala je Alisa.

Sličnog mišljenja je i uposlenica Općine Stari Grad Naida Mujezinović, koja je dobrovoljni davalac od svoje od 18-te godine. „Godinama sam redovni davalac krvi i ovo mi je već šesti put. Svaki put osjećaj je poseban i namjera mi je i dalje to raditi“, ispričala je Naida.

Redovni davaoci krvi su i Sanin Hadžibajrić i Ferid Šabeta. „Kad god možemo mi darujemo krv. Znati da si nekom spasio život više je nego dovoljna motivacija da ovo i dalje radimo“, ispričale su radne kolege Sanin i Ferid..

Krv je darovala i Samira Kos, uposlenica administrativnog sjedišta MUP-a KS za područje Starog Grada. „Kad god mogu, darujem krv. S obzirom da to radim godinama i moji podaci su u bazi podataka, nekada me i nazovu da dođem da dam krv za bolnicu“, kazala je Samira.

Današnji davalac bio je i Mustafa Traljo koji je prolazeći pored Općine Stari Grad vidio da je u toku akcija i odlučio da se uključi. „Sasvim slučajno sam prolazio i vidio da je u toku akcija darivanja krvi. Dugi niz godina sam dobrovoljni davalac krvi i nisam razmišljao trebam li se i danas odazvati. To je veoma human čin i trebali bi se i drugi uključivati“, poručio je Mustafa Traljo.