Radovi na Alifakovcu: Pri kraju četvrta faza velikog projekta

U toku je četvrta faza rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na Alifakovcu, a riječ je o dionici od raskrsnice Maguda - Megara do raskrsnice Megara - Mehmeda Mujezinovića.

Trenutno se radovi izvode u ulici Megara kod broja 1, a prema informacijama s terena koje je potvrdila i nadležna Služba za investicije i komunalne poslove, urađeno je 440 metara fekalne i oborinske odvodnje i 380 metara vodovodne mreže. Do kraja je ostalo još cca 50 metara nakon čega će se pristupiti ispitivanju položene vodovodne cijevi, a potom izradi priključaka za vodu. Do sada je urađeno i 28 novih šahtova, te ukupno 95 novih kućnih kanalizacionih priključaka koji se spajaju odmah kako bi kanalizacija u domaćinstvima mogla normalno da funkcioniše.

Projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže na Alifakovcu, odvija se u četiri faze. Prva faza radova izvodila se od Inat kuće do raskrsnice kod pekare Alifakovac, druga faza bila je od pekare Alifakovac do raskrsnice sa Franjevačkom ulicom, treća faza od Franjevačke ulice do Magude i četvrta faza koja se trenutno izvodi od Magude do raskrsnice Megara - Mehmeda Mujezinovića. Kroz sve faze prvo je rađena rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže, a zatim i rekonstrukcija vodovodne mreže.

Podsjećamo, ovaj milionski projekat je počeo 22. septembra 2021. godine, a podrazumijeva rekonstrukciju vodovodne i kanalizacione mreže sa asfaltiranjem u dijelu ulice Veliki Alifakovac i ulicama Alifakovac, Maguda i Megara. Projekat je vrijedan 1.4. miliona konvertibilnih maraka, a izvođač radova je firma Mibral d.o.o.

Na pomenutoj trasi zamjene kanalizacione mreže radi se ukupna dužina kišnog kanala od 446 metara i fekalnog kanala od 488 metara, planirana su i 34 nova šahta, cca 130 priključaka, te devet rešetki za prihvat kišnih voda sa saobraćajnice. Po pitanju vodovodne mreže, umjesto dva cjevovoda izvest će se jedan profila DN 300 dužine 430 metara, a pored ovog rekonstruisat će se i dio cjevovoda profila DN 100 (20 metara).