Privodi se kraju treća faza velikog projekta na Alifakovcu

Veliki projekat rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže sa asfaltiranjem u dijelu ulice Veliki Alifakovac i ulicama Alifakovac, Maguda i Megara odvija se prema predviđenom planu i u toku je treća faza radova od Franjevačke ulice do Megare.

Kako su nam potvrdili na terenu, dosad je postavljeno cca 320 metara cijevi za fekalnu kanalizaciju i isto toliko za oborinsku kanalizaciju. Izgrađeno je i 25 novih šahtova, kao i novi kućni kanalizacioni priključci.

Kako smo i ranije pisali, projekat se odvija u četiri faze u kojima se prvo radi rekonstrukcija separatne kanalizacione mreže, rekonstrukcija vodovodne mreže, a odmah se rade i kućni priključci fekalne kanalizacije i kućni priključci kišne kanalizacije. Projekat je počeo 22. septembra 2021. godine, a vrijednost projekta je 1.4 miliona konvertibilnih maraka.


O projektu
Projekat uključuje zamjenu kanalizacione mreže u ukupnoj dužini kišnog kanala od 446 metara, fekalnog kanala 488 metara, planirana su 34 šahta, cca 130 priključaka (ukupno kišni i fekalni), te devet rešetki za prihvat kišnih voda sa saobraćajnice. Po pitanju vodovodne mreže, umjesto dva cjevovoda izvest će se jedan profila DN 300 dužine 430 metara, a pored ovog rekonstruisat će se i dio cjevovoda profila DN 100 (20 metara). Realizacijom ovog projekta će se poboljšati funkcionalnost, olakšati eksploatacija i što je najbitnije, smanjiće se gubici vode na ovom području. Po završetku svih radova, trasa će se asfaltirati.