Aleja ambasadora: Načelnik Hadžibajrić i ambasadori Malezije, Vijeća Evrope, Indonezije i Turske zasadili lipe

Od danas je starogradska Aleja ambasadora bogatija za još četiri stabla lipe, a na poziv općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, učešće u projektu sadnje lipa danas su uzeli ambasadori Malezije, Indonezije, Turske i Vijeća Evrope. Pored načelnika Hadžibajrića, ambasadore su u Aleji ambasadora dočekali i Elma Novalija – rukovodilac Stručne službe Općinskog vijeća, te vijećnik Sabahudin Arapović koji je učestvovao i u samoj akciji sadnje.

Načelnik Hadžibajrić zasadio je lipe sa ambasadorima Malezije, Indonezije i Turske, dok je vijećnik Arapović u sadnji lipe pomogao šefici Ureda Vijeća Evrope Bojani Urumovoj.

Po okončanju sadnje, domaćini su ambasadorima uručili certifikate, starogradski suvenir „Sarajevska kocku, te brošuru koja je evidencija svih ambasadora koji su učestvovali u projektu.

 

Simbolična gesta pokazatelj dobrih odnosa

Ambasador Malezije u BiH Raja Saifful Ridzuwan peti je ambasador ove zemlje koji je učestvovao u projektu Aleja ambasadora. „Smatram da je ova simbolična gesta pokazatelj naših odličnih odnosa. Stablo lipe je dio mene ovdje u Sarajevu i sigurno ću ga posjećivati i po okončanju svog mandata“, izjavio je ambasador Ridzuwan.

Šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Bojana Urumova izrazila je zadovoljstvo što je postala dio ovog dugogodišnjeg projekta: „Ponosno ističem i jako dobru poslovnu saradnju sa Općinom Stari Grad. Trenutno smo zajedno u projektu 'Podijeljene općine' u kojem učestvuju općine koje su nakon Dejtonskog sporazuma podijeljene administrativnom linijom, a to su u ovom slučaju općine Stari Grad i Istočni Stari Grad. Naš cilj je unaprijediti i podstaći još bolju saradnju“, pojasnila je Urumova. „Hvala načelniku što smo ovdje posadili najljepše drvo - drvo lipe koje će oplemeniti Bentbašu za koju sam nedavno saznala i da je opjevana u pjesmama,“ dodala je.

U ime Vlade Republike Indonezije, Općini Stari Grad i načelniku Hadžibajriću se zahvalio ambasador ove zemlje Roem Kono. „Jako sam sretan što sam nakon svoje prethodnice Amelije Achmad Yani dobio priliku zasaditi stablo lipe na vrlo popularnom mjestu u Sarajevu. Kod nas u Indoneziji stablo lipe nosi vrlo jaku simboliku, vjeruje se da lipa donosi dobrobit i prosperitet mjestu na kojem se sadi“, rekao je ambasador Kono.

Zadovoljstvo zbog učešća u projektu izrazio je i turski ambasador Sadik Babur Girgin. „Čestitam načelniku Hadžibajriću što kontinuirano nastavlja i radi na ovom jedinstvenom projektu. To je ekološki projekat, daje ljepotu ovom prelijepom kutku Sarajeva, gdje svi mi ambasadori ostavljamo jedan opipljivi trag“, poručio je ambasador Girgin. Govorio je i o odličnoj saradnji turskih i bosanskohercegovačkih općina. „Bosna i Hercegovina je zemlja s kojom Turska ima najviše pobratimskih općina, više od 170. Što se tiče Starog Grada, osam općina se pobratimilo iz Turske i mi smo zbog toga veoma sretni. Sarajevo je za nas veoma važan grad i Stari Grad u njemu kao simbol jezgre, simbol historije Sarajeva“, poručio je ambasador Girgin.

 

Trajna veza sa Bosnom i Hercegovinom

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić istakao je da ovaj jedinstveni projekat u Aleji ambasadora nikada ne gubi na važnosti i interesovanju. „Još od početka projekata 202. godine kada je prvu lipu zasadio tadašnji Visoki predstavnik u BiH Wolfgang Petritsch, pa do danas kad smo zasadili 217. lipu, interes ambasadora i predstavnika međunarodnih organizacija ne prestaje. Vrlo često preduhitre naš poziv i sami izraze želju da zasade stablo, što pokazuje da je ambasadorima stalo da imaju kontakt sa Bosnom i Hercegovinom i nakon isteka mandata, a to i jeste jedan od ciljeva ovog projekta“, istakao je na kraju ceremonije načelnik Hadžibajrić.

Od početka ove godine u Aleji ambasadora zasađeno je deset novih stabala, a pored spomenutih, lipe su zasadili i ambasadori: Češke, Norveške, Japana, Nizozemske, Slovenije i Rumunije.