Završeno rušenje objekta u ulici Velika Berkuša br. 5

Image

Završeni su radovi na rušenju objekta u ulici Velika Berkuša br. 5 u Starom Gradu. Radovi na rušenju počeli su u ponedjeljak, 08.11.2010. godine, a završeni tokom vikenda. Naime, nakon izlaska na lice mjesta svih relevantnih subjekata, utvrđeno je da je hitno potrebno preduzeti mjere rušenja ovog objekta jer, usljed obilnih padavina koje su dodatno oštetile već devastirani objekat, postojala je mogućnost rušenja i ugrožavanja života i zdravlja ljudi u susjednim objektima, kao i oštećenja imovine.

Podsjećamo, u januaru 2010. godine Služba za urbanizam Općine Stari Grad donijela je Rješenje kojim se utvrđuje da stambeni objekat u pomenutoj ulici, zbog fizičke dotrajalosti, elementarnih nepogoda i većih oštećenja ne može dalje služiti svojoj namjeni i kao takav predstavlja opasnost po život i zdravlje ljudi, okolne građevine i saobraćaj. Suvlasnicima ovog objekta naloženo je uklanjanje građevine u ulici Velika Berkuša broj 5, no kako to oni dosad nisu učinili, Služba za urbanizam je 05.11.2010. godine donijela Zaključak o dozvoli izvršenja Rješenja prinudnim putem.
Općina Stari Grad je postupkom nabavke putem pregovaračkog postupka, iz razloga krajnje hitnosti, za izvođača radova izabrala firmu „Klico Trans Gradnja“ d.o.o. čiji su radnici objekat rušili 7 dana, ručnim putem. S obzirom da se radi o vrlo zahtjevnom objektu, izrađen je projekat rušenja koji predviđao obezbjeđenje objekta, posebno sa donje strane objekta gdje se nalazio deformisani zid koji je prijetio obrušavanjem. Projekat rušenja kompletnog objekta procijenjen je na 20.9443,00 KM, a troškove rušenja će snositi vlasnici ovog objekta.