Općina podržala održavanje edukativne radionice za mlade „Welcome to Electionville“

Na višenamjenskom trgu prekoputa Vijećnice, u organizaciji Ambasade Kraljevine Švedske u BiH i Instituta za razvoj mladih KULT, održana je multimedijalna obrazovna radionica za mlade osobe iz svih dijelova BiH, a tiče se demokratskog procesa i političkog odlučivanja.

„Welcome to Electionville“ zanimljiva je edukativna igra, osmišljena u Švedskoj, a redovno se praktikuje u švedskim osnovnim i srednjim školama. Glavni cilj igre je upoznati mlade, uzrasta od 15 do 24 godine, o tome šta je lokalna uprava, svrha demokratskog procesa, funkcioniranje gradskih i općinskih vijeća, te raspodjela javnog novca. Učestvovanje u „Welcome to Electionville“ podstiče praktikovanje ključnih demokratskih vrijednosti, kao što su inkluzivnost i rodna ravnopravnost.

Ambasadorica Kraljevine Švedske u BiH Johanna Strömquist kazala je da je ovu igru osmislilo Udruženje lokalnih uprava i regija Švedske. „Izuzetno nam je drago što su mladi iz Bosne i Hercegovine dobili priliku upoznati se sa ovom poznatom igrom“, izjavila je ambasadorica Strömquist, te iskoristila priliku da se zahvali Općini Stari Grad na ustupanju javnog prostora višenamjenskog trga prekoputa Vijećnice bez naknade. U ime općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, događaju je prisustvovala Selma Velić, pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Potom je uslijedila i sama igra, mladi su se podijelili u četiri grupe – političke subjekte, uz moderiranje „Game Master-a“. Na Dnevnom redu našla se rasprava o raspodjeli javnih sredstava, te prioritetnim ulaganjima. Istaknuta je važnost ulaganja u ekonomski razvoj, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, javni prevoz, komunalnu infrastrukturu, umjetnost, turizam, prostorne planove. Mladi su vrlo argumentovano predstavili važnost ravnomjerne raspodjele novca, te probleme koji se mogu riješiti planskim djelovanjem.