Završen projekat na Toki: Asfaltirana ulica Bjelavica

Ulica Bjelavica, u naselju Toka, sanirana je i asfaltirana u dužini od 115 metara. Radovi su koštali oko 34.500 konvertibilnih maraka, a finansirani su iz budžeta Općine Stari Grad.

Ulica Bjelavica bila je kaldrmisana i betonirana i služila samo za pješački saobraćaj. S obzirom da je riječ o ulici koja povezuje više padinskih ulica kao što su: Toka, Bistrik, Krka, građani su tražili njeno asfaltiranje čim je omogućen i prolazak putničkih vozila. Na ovaj način postignuto je i rasterećenje ulice Toka kojom se inače odvija većina saobraćaja za ovo naselje.

U ulici Bjelavica prvo je uklonjena oštećena kaldrma i beton, očišćeni slivnici, izdignuti šahtovi i rešetke na potrebnu visinu, a potom pripremljena podloga i asfaltirana. Radove je izvodila firma OXA iz Sarajeva.

Posjetili smo ovo naselje tokom radova i razgovarali sa građanima. Među onima koji su s nestrpljenjem čekali sanaciju ulice je Slavica Radonja koja tu živi od svog rođenja. „Ulica je bila u vrlo lošem stanju i uništena. U ratu su cijelom trasom naše ulice postavljene plinske instalacije i stalno su se pojavljivala ulegnuća. Često se nešto krpilo i popravljalo, al nikada nije urađena kompletna sanacija i sad je konačno došlo vrijeme za to,“ ispričala je Slavica. „Ovo je velika stvar za sve nas. Veliko hvala načelniku, službama i svima koji su imali sluha za naše probleme. Bjelavica je važna ne samo za nas, nego i okolne ulice i sada će svima biti lakše,“ kazala je Slavica koja je od početka projekta prisutna na gradilištu te vrlo često – kao dobar komšija, počasti izvođače radova kafom i osvježenjem.