Održana stručna edukacija za korisnike koji će se baviti plasteničkom proizvodnjom

U okviru projekta “Socijalno-ekonomska podrška izuzetno ranjivim porodicama i lokalnim pružaocima socijalnih usluga u 16 zajednica u Bosni i Hercegovini“ održana je edukacija za šest odabranih korisnika iz oblasti plasteničke proizvodnje.

Praktične savjete korisnicima o pripremi plastenika, o načinu njihovog korištenja, tretiranju zemljišta prije sadnje, sadnom materijalu i drugom korisnicima su dali Rusmir Hanić, voditelj projekta u ime organizacije Arbeiter Samariter Bund (ASB) i ing. Amina Koljenović - Burić.

Podsjećamo, općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i direktor NVO Arbeiter Samariter Bund (ASB) Elmir Bojadžić u aprilu ove godine potpisali su sporazum o saradnji na pomenutom projektu. Naime, Njemačka nevladina organizacija ASB u saradnji sa Općinom Stari Grad Sarajevo, kroz ovaj projekat je osigurala šest plastenika sa pratećom opremom, veličine od 70 do 100 metara kvadratnih, sa kompletnim sistemom za navodnjavanje, sjemenskim materijalom i edukacijom za korisnike iz socijalno ugroženih porodica i kolektivne korisnike sa područja Starog Grada.

Na ovaj način omogućava se građanima bavljenje plasteničkom proizvodnjom kako bi sebi osigurali osnovne uslove za život, a korisnici plastenika izabrani su na osnovu stvarnih potreba i mogućnosti za bavljenje poljoprivredom.

Uskoro montaža i potpisivanje ugovora sa korisnicima

Nakon provedene procedure odabrano je pet individualnih korisnika i jedan kolektivni, i to:

Selim Burović, Emir Dedić, Nusret Gorčević, Memnun Zec, Nazmija Zenuni i MDD Merhamet. Dio projekta je i edukacija i sticanje znanja i vještina za obavljanje ove proizvodnje, a jedan od učesnika obuke bio je i Emir Dedić.

„Veoma sam zahvalan Općini i nevladinoj organizaciji ASB na ovom projektu. Ovo će mojoj porodici puno značiti u ovim teškim vremenima. Pokušat ću primijeniti sve savjete koje smo dobili danas i nadam se uspješnoj sezoni naredne godine“, kazao je Dedić.

Potpisivanje ugovora, isporuka i postavljanje plastenika za šest korisnika sa Starog Grada planirano je do kraja mjeseca. Nakon postavljanja plastenika svi korisnici će dobiti sadni meterijal: salatu, blitvu i luk, posebno namijenjen za sadnju u sezoni jesen/zima.

Projekat se realizuje putem općinske Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.