U toku postavljanje moderne LED rasvjete u Ferhadiji

Uvođenje tzv. pametne javne rasvjete na potezu Titova-Ferhadija do ulice Sarači, koje je počelo sredinom septembra, napreduje planiranom dinamikom, potvrđeno je u Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica.

Nova rasvjeta u ovim ulicama bit će bazirana na rasvjetnoj mreži ili baldahinu (lighting grid or canopy) koja osim svjetla sadrži i informacijsko-komunikacijske tehnologije, obješena na sistemu sajli visoko iznad ulice. Osim toga, ova rasvjeta dodatno će osvijetliti dekorativne elemente na zgradama i otkriti ljepotu arhitekture fasada i zgrada.

Trenutno se izvode radovi u ulici Ferhadija gdje se završava postavljanje ankera na zgrade koji će pridržavati sajle. Planirano je i postavljanje novih dekorativnih stubova sa LED rasvjetom ispred Katedrale, a sve bi trebalo biti završeno do kraja ovog mjeseca.

Prema riječima Selme Velić, pomoćnice načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, Vlada Kraljevine Švedske putem UNDP BiH je implementator projekta u saradnji sa Ministarstvom komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS koji će zajedno za projekat izdvojiti oko 400.000 KM.

Općina Stari Grad je podržala projekat osiguravanjem administrativne i savjetodavne podrške. “Općina Stari Grad je osigurala potrebnu dokumentaciju za početak radova na cijeloj trasi, odnosno neophodne saglasnosti kako za radove u ulici Titova – koja pripada Općini Centar, tako i u ulici Ferhadija koja se nalazi u obje općine. Obratili smo se za dozvole Federalnom ministarstvu kulture i sporta, koji je osigurao saglasnosti i od Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa s obzirom da se radi o ulicama koje su u zaštićenom području,”pojasnila je Velić. Prema njenim riječima, implementator projekta proveo je i procedure izbora izvođača radova, a to je konzorcij firmi Malcom d.o.o. Sarajevo, Testingelektro d.o.o. Sarajevo i Umel-Dalekovodmontaža d.o.o. Tuzla, te su odlučili da radovi počnu iz ulice Titova.

Ovaj projekat se realizuje kroz program 'Zeleni ekonomski razvoj'.