Podrška projektima: Učenici trećih razreda upoznaju svoju općinu

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i Općina Stari Grad nastavljaju podršku projektu “Mali ambasadori”, a na prijedlog načelnika Hadžibajrića od ove školske godine u projekat se uključuju i učenici trećih razreda osnovnih škola u Starom Gradu. Na ovaj način, naši učenici učit će o bogatoj historiji, kulturi i tradiciji svoje općine i grada.

Kroz projekat će biti realizovano 20 besplatnih turističkih obilazaka grada za starogradske učenike trećih razreda te podijeljeno 200 knjiga “Upoznajmo Bosnu i Hercegovinu”, u kojim će se djeca moći upoznati sa osnovnim značajnostima naše općine ali i cijele BIH kroz priče popraćene mnoštvom ilustracija i igrica. Osim toga, knjiga sadrži i QR kodove, čijim se skeniranjem na telefonu otvara link koji vodi do video zapisa na temu iz kulture i tradicije Bosne i Hercegovine.

Projekat je počeo sa realizacijom ove sedmice učenicima iz Osnovne škole “Hamdije Kreševljaković” koji su svoj obilazak počeli od Baščarsijskog trga, kroz Kazandžiluk, gdje su posmatrali kako kazandžije prave jedinstvene proizvode i pokazuju svu kreativnost i umijeće. Obilazak je nastavljen od Inat kuće i Careve džamije, do Latinskog mosta, Gazi Husrev-begovog bezistana, Katedrale Srca Isusova i tako redom. U narednim danima bit će uključeni i učenici ostalih škola.

Za ovaj projekat je iz budžeta Općine Stari Grad izdvojeno 4.000 konvertibilnih maraka.

Obilasci se organizuju uz poštivanje svih propisanih mjera za sprečavanje širenja virusa COVID 19, a učesnici se moraju pridržavati svih zdravstvenih mjera izdatih od nadležnih organa. Maske za lice i gel za dezinfekciju su obavezan dio opreme za obilazak.