Bratimile se najstarije opštine Sarajeva i Skopja: Stari Grad i Čair

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Opštine Čair Skopje Visar Ganiu potpisali su danas Sporazum o saradnji i bratimljenju. Na ovaj način povezale su se dvije najstarije općine Sarajeva i Skopja najavivši buduću saradnju i razvoj prijateljskih odnosa u mnogim oblastima.

"Našim bratimljenjem povezali smo dvije najstarije opštine Sarajeva i Skopja koje predstavljaju jezgro iz kojeg su rasli ovi gradovi. Naše bratimljenje neće ostati mrtvo slovo na papiru i razvijat ćemo prijateljske odnose kroz različite infrastrukturne, kulturne, sportske i druge projekte," najavio je načelnik Hadžibajrić. On je podsjetio da Općina Stari Grad ima potpisane sporazume o bratimljenju sa 24 opštine i grada iz brojnih zemalja sa kojima su dosad realizovani zajednički projekti, te nema sumnje da će se takva praksa nastaviti i sa ovom općinom.

U zvaničnoj delegaciji Općine Stari Grad koja je prisustvovala potpisivanju je i predsjedavajući Općinskog vijeća dr.sci Mirza Batalović koji je također izrazio zadovoljstvo zbog početka nove saradnje. "Izuzetno mi je drago što smo danas potpisali ovaj sporazum sa opštinom Čair koja je jedina opština izvan BiH, a u regiji koja je sagradila spomen-obilježje žrtvama genocida u Srebrenici," poručio je predsjedavajući Batalović. Inače, prijedlog sporazuma o bratimljenju sa ovom općinom Općinsko vijeće Stari Grad usvojilo je na 7.sjednici održanoj krajem jula ove godine.

Načelnik Čaira Visar Ganiu kazao je da je boravio u Sarajevu prije nekoliko mjeseci gdje je naišao na izuzetno gostoprimstvo, te je razgovarano o ovoj saradnji i bratimljenju. "Danas započinjemo priču za koju vjerujemo da će trasirati jednu lijepu buduću saradnju, a posebno na očuvanju naše dvije najznačajnije dragocjenosti-Stare čaršije i Baščaršije jer naša Stara čaršija je druga čaršija na Balkanu po svojim starinama, tradiciji i običajima. Ovim potpisivanjem pokazujemo našu opredjeljenost za nastavak prijateljske saradnje sa BiH, a posebno sa opštinom Stari Grad koja je nama dosta slična,"izjavio je načelnik Ganiu.

Inače, Opština Čair sagradila je prije nekoliko mjeseci spomen obilježje žrtvama genocida u Srebrenici u svom centralnom parku što na najbolji način oslikava njihov senzibilitet prema našem narodu. Načelnik Hadžibajrić i delegacija Općine Stari Grad u pratnji načelnika Visara Ganiu nakon bratimljenja položili su cvijeće i proučili Fatihu upravo na tom spomen obilježju.

 

Nastavlja se saradnja sa skopskim opštinama

Inače, Opština Čair Skopje je najgušće naseljena opština u kojoj prema posljednjem popisu živi 65.000 stanovnika na površini od 3,4 km2. Najstarija je opština sa godišnjim budžetom oko 14 miliona eura. Na čelu Opštine je načelnik Visar Ganiu kojem je ovo prvi mandat, ali je i kandidat na predstojećim lokalnim izborima 18.oktobra.

Pored načelnika Hadžibajrića i predsjedavajućeg Batalovića, delegaciju Općine Stari Grad čine i v.d.općinskog pravobranioca Enes Smajlović, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za odnose s javnošću Almedina Porča, kao i vijećnici Almedin Miladin i Vedran Dodik. Za sutra je najavljeno potpisivanje Sporazuma o saradnji i sa Opštinom Aerodrom Skopje.