Povodom 500. godišnjice: Najavljujemo online turističku turu kroz zadužbine Gazi Husrev-bega

Image

Općina Stari Grad, u saradnji sa Turističkom agencijom Insider, povodom velikog jubileja – 500. godišnjice od dolaska velikog Gazi Husrev-bega u Sarajevo, sutra svim svojim pratiocima na društvenim mrežama poklanja online turističku turu kroz zadužbine i hajrate ovog velikog vakifa. Naime, 15.septembra 1521. godine Sultan Sulejman imenovao je Gazi Husrev-bega bosanskim namjesnikom.

Gazi Husrev-beg je ostavio ogroman trag u ekonomskom, kulturnom, obrazovnom, vjerskom i humanitarnom životu Sarajeva. Izgradio je javnu kuhinju, besplatno prenoćište, bezistan, tašlihan i karavansaraj, vodovod, javno kupatilo, više od 200 dućana…

Izgradio je u to vrijeme najimpozantniju džamiju na ovim prostorima – Begovu džamiju, te medresu kao najviše rangiranu školu u tom vremenu, biblioteku, školu za derviše (hanikah) i mnoge druge hajrate.

Prošlo je petsto godina od dolaska Čovjeka koji je od kasabe napravio šeher, a odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića koji se i sam uključio u ovaj projekat, na ovaj način naša lokalna zajednica odat će mu počast za sve doprinose i podsjetiti na njegove zadužbine.

Live turistička tura bit će emitovana na općinskoj FB stranici sutra u 12,00 sati.