I dalje veliki broj turista u Starom Gradu, u augustu nas posjetilo skoro 40.000 gostiju

Iako je sezona ljetnih godišnjih odmora na samom kraju, to ne sprječava veliki broj stranih i domaćih turista da i dalje posjećuju najljepši dio Sarajeva, Stari Grad.

Prošetali smo se starogradskom jezgrom i uvjerili se u odličnu atmosferu na ulicama i veliki broj gostiju. Prema preliminarnim podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, u augustu je zabilježen dolazak skoro 40.000 turista, te je ostvareno 116.295 noćenja. Ipak, brojke su nešto manje u odnosu na juli ove godine kada je Turistička zajednica zabilježila dolazak 41.508 turista što je 717% više nego u julu prošle godine.

Na višenamjenskom trgu preko puta Vijećnice sreli smo par: Žanu iz Bosanskog Šamca i Louisa iz Amsterdama. „Jako se lijepo osjećam ovdje u starom dijelu Sarajeva. Stigli smo danas i namjeravamo ostati nekoliko dana, radujemo se istraživanju svih dijelova grada i okoline“, kazali su nam Louis i Žana.

Na izlazu iz Vijećnice razgovarali smo sa Peterom Mađarom iz Rumunije. „Vakcinisan sam i stoga sam odlučio putovati van naše zemlje i po prvi put doći u Bosnu i Hercegovinu i Sarajevo. Prije dolaska ovdje bio sam u Jajcu, a sutra idem u Mostar. Uživam zaista u prirodi i vrlo zanimljivoj arhitekturi, pogotovo u Starom Gradu, ta mješavina kultura i religija je nešto posebno“, ispričao je Peter.

U blizini Katedrale razgovarali smo sa Nenom iz Danske: „Zajedno sa prijateljicom putujem vozom po Istočnoj Evropi. Nikada prije nisam ovdje bila. Historija ovih područja je jako interesantna, stoga smo odlučili doći. U Sarajevu smo dva dana i velike su razlike u svemu poredeći sa našom zemljom, ali nam se jako sviđa. Mnogo smo naučili o životu ovdje. Ljudi su jako ljubazni i oduševljeni su što vide turiste, što nas čini izuzetno sretnim. Definitivno ćemo preporučiti svojim prijateljima u Danskoj da posjete Sarajevo“, izjavila je Nena.