Obilježena 29. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH

Danas je obilježena 29. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBiH, a delegacija Općine Stari Grad prisustvovala je manifestacijama organizovanim ovim povodom.  

Jutros je na Šehidskom mezarju Kovači proučena Fatiha i položeno cvijeće šehidima i poginulim borcima Armije RBiH, kao i na mezaru prvog predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića.

Prvi korpus Armije RBiH formiran je na današnji dan 1992. godine i dao je ogroman doprinos odbrani Sarajeva i Bosne i Hercegovine u minulom ratu. Za prvog komandanta ove proslavljene operativno-taktičke formacije postavljen je Mustafa Hajrulahović Talijan. Tri brigade Korpusa ponijele su počasne nazive ''slavna'', a četiri ''viteška''. Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ''Zlatni ljiljan'', 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ''Srebreni štit''.

U odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti BiH poginulo je 6.585 boraca Prvog korpusa. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva 2010. godine.

Postrojavanje počasnog voda i svečana akademija

U poslijepodnevnim satima na Šehidskom mezarju Kovači upriličeno je postrojavanje počasnog voda, kao i veterana Prvog korpusa Armije RBiH i djece veterana, te svečana akademija u amfiteatru Memorijalnog kompleksa Kovači. 

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović obratio se prisutnim na Svečanoj akademiji, kazavši da da je 6585 boraca Prvog korpusa ugradilo svoje živote u temelje BIH i dalo svoje živote za ovu zemlju i da je dužnost svih nas danas  okupljati se na ovaj dan. "Časna borba Armije RBIH, posebno Prvog korpusa zaslužuje da bude dostojno obilježena jer braneći glavni grad BIH odbranjena je BiH," poručio je ministar Osmanović. Dodao je da oni koji su odbranili temelje ove zemlje moraju imati adekvatan i zaslužen status. "Nama u amanet je ostavljena uspomena da se sjećamo i da čuvamo sjećanje na njih, poručio je.

Delegaciju Općine Stari Grad na obilježavanju godišnjice Prvog korpusa činili su: predsjedavajući Općinskog vijeća dr.sci. Mirza Batalović, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Safija Šehović, pomoćnica načelnika za finansije Edina Osmanagić i rukovodilac Stručne službe Općinskog vijeća Elma Novalija.