Od prvog školskog dana redovan i besplatan školski prevoz na Mošćanici, Hridu, Sedreniku i Vratniku

Učenike starogradskih osnovnih škola koji stanuju na većoj udaljenosti od škola i nemaju redovne linije javnog gradskog prevoza, i ovog jutra u njihove učionice prevezli su školski autobusi koje su obezbijedili Općina Stari Grad i Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo.

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić naložio je da se na vrijeme provedu sve potrebne procedure kako bi učenicima školski prevoz bio na vrijeme osiguran, te je nadležna Služba za obrazovanje, kulturu i sport preduzela potrebne aktivnosti. Ukupno 280 učenika iz osnovnih škola “Vrhbosna“ (67 učenika), “Mula Mustafa Bašeskija“ (78 učenika), “Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković (83 učenika) i „Saburina“ (52 učenika) jutros su na vrijeme stigli u školske klupe.

Jutros su dolazak školskog autobusa sa učenicima u OŠ ‘Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković’ na Hridu dočekali pomoćnica nečelnika za obrazovanje, kulturu i sport Lejla Dizdarević i direktorica škole Emina Hrnjić.

„Ovo je sigurno jedna od najvećih olakšica za roditelje koja se organizuje posljednjih godina u našoj školi. Većina naših učenika stanuje daleko u padinskim dijelovima. Mnoge saobraćajnice nemaju trotoare niti postoji mogućnost za njihovu izgradnju, tako da ovo roditeljima daje sigurnost da će djeca sigurno doći u školu i vratiti se kući“, izjavila je direktorica Hrnjić. U ime učenika i nastavnog osoblja škole, ona je uputila riječi zahvalnosti Općini Stari Grad Sarajevo i načelniku Hadžibajriću za sveukupnu podršku ovoj obrazovnoj ustanovi uz želju da se odlična saradnja nastavi i ubuduće.

Jedan od učenika, Sabit Bešić, kazao nam je da im školski prevoz mnogo znači: „Veoma smo sretni što imamo školski prevoz, nikada nije gužva, a uvijek na vrijeme stižemo u školu. Sve je super…”, ispričao je Sabit koji je sa nestrpljenjem čekao da se ponovo susretne sa svojim prijateljima iz IX razreda.

Ilma Nuhić živi na Jarčedolima i kaže otkad imaju prevoz više ne brine da li će na vrijeme stići u školu. “Znamo kada imamo kombi i ne može se desiti da ga nema i da zakasnimo u školu. Puno nam je lakše otkako imamo prevoz”, kazala je Ilma.

Općina Stari Grad provela je sve potrebne procedure kako bi se osigurao prevoz učenicima, dok će sredstva u iznosu od oko 270.000 KM potrebnih za ove troškove refundirati Ministarstvo saobraćaja KS.