U posjeti višečlanim porodicama u Starom Gradu: Ruksaci i školski pribor za prvačiće

Uposlenici Službe za obrazovanje, kulturu i sport, po nalogu općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, posjetili su danas 50 starogradskih prvačića iz višečlanih porodica, te im uručili ruksake i školski pribor.

„U saradnji sa osnovnim školama iz naše općine dobili smo infomacije o porodicama koje imaju veći broj djece, kao i porodicama koje su u težoj materijalnoj situaciji i mališanima bez jednog ili oba roditelja. Prema nalogu općinskog načelnika danas smo obišli te porodice i uručili budućim školarcima ruksake sa školskim priborom, sveske, olovke, bojice, pernice i ostalo“, pojasnila je Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport prilikom obilaska prvačića u njihovim domovima.

U ulici Močila (MZ Hrid-Jarčedoli) posjetili smo i obradovali sestre bliznakinje Eminu i Berinu Ligata. One će za dva dana po prvi put sjesti u školske klupe svoje mjesne OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“. „Radujemo se odlasku u školu, upoznavanju novih prijatelja, a najviše volimo crtati“, kazale su nam sestre Ligata.

Ruksaku i školskom priboru obradovala se i Fatima Pupović iz Trčivoda. „Baš mi se sviđa novi ruksak i što sam dobila za školu. Hvala mnogo!“, rekla je Fatima.

Razgovarali smo i sa direktorima osnovnih škola na Hridu i Bistriku. Direktorica OŠ „Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković“ na Hridu Emina Hrnjić  kazala je da je u ovu školu upisano 25 prvačića. „Sve je spremno za početak nove školske godine. U planu je priredba i svečani prijem naših novih učenika. Ovisno o vremenskim uslovima, priredba će se održati u školskom dvorištu ili u sportskoj sali“, pojasnila je direktorica Hrnjić. OŠ „Edhem Mulabdić“ na Bistriku bit će bogatiji za skoro 50 novih učenika. Direktorica ove škole Amela Avdić izrazila je zahvalnost Općini Stari Grad i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću na višegodišnjoj podršci. „Općina je oduvijek pokazivala senzibilitet prema učenicima i nama osoblju, i to za sve što je bilo potrebno i za šta smo se obraćali. Pogledajte samo novu sportsku salu koju smo dobili 2019. godine. Ubrzo se priprema i projekat 'utopljavanja' zgrade škole što je sjajno!", naglasila je direktorica Avdić.