U završnoj fazi uvođenje LED rasvjete od Darive do Kozije ćuprije

Projekat proširenja sistema javne LED rasvjete na području Zaštićenog pejzaža „Bentbaša“ (potez od alpinističke stijene Dariva do Kozje ćuprije), u dužini od 1.400 metara ušao je u završnu fazu. Projektom je predviđeno postavljanje 58 čeličnih stubova na kojima će biti postavljene LED svjetiljke, a preostala je još ugradnja 10 stubova.

„Do sad je ugrađeno 48 stubova javne LED rasvjete uz prateću opremu i instalacije, a okončanje svih radova na terenu se očekuje do kraja augusta“, kazali su nam iz Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine, nadležne za realizaciju ovog projekta.

Realizacijom projekta uspostavljanja javne LED rasvjete dionica Dariva-Kozja ćuprija, po prvi put od njenog nastanka će biti osvijetljena.

Podsjećamo, u prvom dijelu šetališta, kroz Aleju ambasadora javna rasvjeta je uvedena još 2018. godine gdje su rekonstruisana 34 stuba javne rasvjete i postavljene nove LED sijalice.

Projekat košta oko 125.000 KM

Ovaj projekat finansiraju Vlada FBiH, Općina Stari Grad Sarajevo i KJU za zaštićena prirodna područja. Općina Stari Grad Sarajevo je bila naručilac i finansijer projektno-tehničke dokumentacije na nivou Glavnog projekta na osnovu koje su izdate sve potrebne saglasnosti i dozvole. Također, Općina Stari Grad Sarajevo finansira i angažman nadzornog organa za praćenje implementacije projekta.

Izvođač radova je firma „Step“ dd Sarajevo, a ukupna cijena projekta iznosi oko 125.000 KM.