Postavljeno 28 stubova LED rasvjete od Darive do Kozije ćuprije

Napreduju radovi na izgradnji moderne LED rasvjete od Darive do Kozije ćuprije, tačnije na dionici koja nikada do sada nije ni imala javnu rasvjetu.

Današnjim obilaskom terena zatekli smo dvije ekipe firme 'Step' koja izvodi radove na ovom zahtjevnom projektu. Jedna ekipa kod Darive ugrađuje nove stubove, dok druga ekipa u gornjem dijelu šetališta u blizini Kozije ćuprije vrši iskop rovova za polaganje instalacija na vrlo kamenitom terenu.

„Do sada ih je ugrađeno 28 od predviđenih 58 stubova za modernu LED rasvjetu i ugrađeno oko 1000 metara kabla“, kazali su nam iz Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine koji su nadležni za ovaj projekat.

Podsjećamo u prvom dijelu šetališta, kroz Aleju ambasadora javna rasvjeta je uvedena još 2018. godine gdje su rekonstruisana 34 stuba javne rasvjete i postavljene nove LED sijalice.

Ovaj projekat ugradnje LED rasvjete na šetalištu Dariva – od tzv. alpinističke stijene do Kozije ćuprije u obuhvatu Zaštićenog pejzaža „Bentbaša“ podrazumijeva radove na dionici dugoj 1.500 metara. Vrijednost radova je 124.817,95 KM, a projekat finansiraju Vlada FBiH sa 50.000 KM i JU "Zaštićena prirodna područja KS“ sa 75.000 KM. Općina Stari Grad je, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica ovim projektom aplicirala prema Vladi FBiH, te ostvarila neophodne dogovore i konsultacije sa JU "Zaštićena prirodna područja KS”, finansirala izradu tehničke dokumentacije i troškove stručnog nadzora iznosom od oko 7.500 KM.