Kada vidim prepune ulice i nasmijana lica, vjerujem da je najgore prošlo i da je Stari Grad jači od svega

Kraću pauzu između brojnih poslovnih obaveza općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić iskoristio je za još jednu šetnju užom gradskom jezgrom i razgovor sa građanima. Od zgrade Ekonomskog fakulteta do Bravadžiluka smjenjivali su se šetnja, razgovor, pozdravi i brojna pitanja koja su mu građani usput postavljali. No, ono što je evidentno je da Stari Grad i Baščaršija ponovo ‘dišu punim plućima’, a ulice su prepune turista što vraća mogućnost uspješnog poslovanja i oporavka privrede.

Prije nepuna dva mjeseca načelnik Hadžibajrić uputio je poziv domaćim i stranim gostima da se vrate u Stari Grad nakon teškog perioda koji je zahvatio cijeli svijet usljed pandemije korona virusa. Sudeći po zvaničnim podacima koje je našoj Službi ustupila Turistička zajednica Kantona Sarajevo, njegov poziv urodio je plodom.

U junu je, prema podacima Turističke zajednice Kantona Sarajevo, naš grad posjetilo 22.364 turista, a što je pet puta više nego u junu prošle godine! Još više raduju podaci za tekući mjesec. Prema dosad prikupljenim podacima u julu je Sarajevo posjetilo oko od 35.000 turista!

“Kada vidim prepune ulice, otvorene dućane i restorane, naše zanatlije kako ponosno pokazuju turistima svoje umijeće i ovoliko nasmijanih lica, vjerujem da je najgore prošlo i da je Stari Grad jači od svega,” poručio je načelnik Ibrahim Hadžibajrić.

A, tokom šetnje je bilo i onih koji su se samo željeli slikati poput grupe domaćih turista iz Bosanske Krupe koji su poželjeli iz Sarajeva, pored Sebilja, ponijeti zajedničku fotografiju sa načelnikom Starog Grada Ibrahimom Hadžibajrićem i gradonačelnikom Cazina Nerminom Ogreševićem koji mu je u tom trenutku pravio društvo.