Upozorenje građanima: I danas najavljene ekstremne temperature zraka

Image

Upozoravaju se građani da je zbog najavljenih ekstremno visokih temperatura zraka i danas za područje cijele Bosne i Hercegovine upaljen narandžasti meteoalarm.

Federalni hidrometeorološki Zavod upozorio je da će se temperature zraka kretati između 34 i 39 stepeni, na jugu do 40°C, a upozorenje je na snazi sve do 01. augusta.

Bit će sunčano, veoma vruće i sparno. U Sarajevu će danas najviša dnevna temperatura zraka biti oko 38°C.

 

Šta znači narandžasti meteoalarm

Meteoalarm je internet stranica stvorena radi upozorenja javnosti na opasne vremenske prilike u Evropi. To je jedinstveni evropski servis koji objedinjuje službene prognoze i najave olujnog vremena nacionalnih meteoroloških službi. Upozorenja se odnose na očekivano opasno vrijeme za 48 sati, kao što su: jake kiše s mogućnošću poplava, grmljavinske oluje, olujni vjetar, toplotni udari, šumski požari, magla, snijeg ili ekstremna hladnoća sa mećavom, lavine, te velike obalne plime.

NARANDŽASTI METEOALARM – Predviđaju se opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave su takvog intenziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude. Preporučuje se poseban oprez, praćenje vremenske prognoze.