Podzemna garaža i višenamjenski trg ispunili očekivanja: Mjesečni promet u julu 65.000 KM

Ako se opravdanost investicije mjeri prihodom koji se od nje ostvaruje, onda se izgradnja podzemne garaže i višenamjenskog trga u ulici Avdage Šahinagića mogu smatrati punim pogotkom. Popuštanjem mjera i povećanjem broja turista u gradu, podzemna garaža postigla je 100% popunjenost i ostvarila puni potencijal, uz značajne prihode. Samo u toku mjeseca jula, podzemna garaža ostvarila je prihod više od 65.000 KM, što potvrđuje da je ideja načelnika Ibrahima Hadžibajrića o izgradnji ove garaže u najužoj gradskoj jezgri itekako uspjela.

Garaža u ovom momentu ostvaruje prihod koji se može usmjeriti na itekako značajne projekte za živote građana Općine Stari Grad, a dugoročno ona će svojim prihodom otplaćivati kreditna sredstva kojim su realizovana četiri projekta. Pored garaže, to su Dom zdravlja Stari Grad, sportska sala OŠ”Edhem Mulabdić” i zgrada Općine Stari Grad u koje je uloženo oko 13 miliona konvertibilnih maraka.

“Kao što smo i očekivali, podzemna garaža počinje da ostvaruje svoj puni potencijal i zasigurno postaje naša najisplativija investicija. Ona sada osigurava prihod za druge projekte važne za naše građane, za ulaganja u infrastrukturu, socijalna davanja i novu gradnju. Kada dođe vrijeme za otplatu kredita, kompletan iznos rate pokrivat će prihod od garaže,” poručio je načelnik Hadžibajrić.

Dodao je da se u ovoj lokalnoj zajednici kontinuirano radi na novim projektima koji podstiču njen razvoj i dostizanje punih potencijala, te poboljšanje infrastrukture s ciljem razvoja turizma na koji se ova općina itekako oslanja. “Usmjereni smo na infrastrukturne projekte jer smatramo da je kvalitetna infrastruktura preduslov za dolazak turista u našu općinu. Žao mi je što i drugi nivoi vlasti i institucije nemaju viziju razvoja kao mi u Starom Gradu,” kazao je i pojasnio:”Baščaršija je najveći tržni centar na otvorenom u Kantonu Sarajevo, a vapi za dodatnim parking prostorom. Koliko bi se samo povećao priliv turista, promet, razvoj privrede kada bismo gostima osigurali uslove. Šteta je što su nas zaustavili u gradnji podzemne garaže na Trgu oslobođenja-Alija Izetbegović jer to je direktni atak na privredu, turizam i razvoj naše lokalne zajednice,” pojasnio je Hadžibajrić.

A, uporedo sa podzemnom garažom u ulici Avdage Šahinagića, izuzetnu posjećenost bilježi i višenamjenski trg koji se nalazi iznad nje i površinom je najveći trg u Kantonu Sarajevo. Baš kao što se moglo i očekivati, trg je postao mjesto održavanja najznačajnijih zabavnih, kulturnih i sportskih sadržaja u Kantonu Sarajevo. Stotine građana uživale su prethodnih dana u koncertima održanim u sklopu festivala Baščaršijske noći, a osim toga održane su brojne promocije, sportski maraton i druge aktivnosti. Vrlo brzo na trgu će početi pripreme za održavanje još jednog značajnog događaja.