Podrška Gazi Husrev-begovoj medresi: Sanacija dvorišta jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Evropi

Dvorište Gazi Husrev-begove medrese, jedne od najstarijih obrazovnih institucija u Evropi osnovane prije 484 godine, u potpunosti je obnovljeno i funkcionalno. Ovaj projekt omogućili su Općina Stari Grad i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić koji je u budžetu ove lokalne samouprave u dva navrata planirao namjenska sredstva za radove rekonstrukcije dvorišta, ali i izgradnje spomen-obilježja poginulim imamima za vrijeme agresije na BiH 1992-1995, koje se također nalazi u ovom dvorištu.

Radovi su u potpunosti završeni početkom ovog mjeseca, a na poziv direktora Gazi Husrev-begove medrese dr.hfz .Mensura Malkića, ovu ustanovu je danas posjetio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić. Kako je istakao Hadžibajrić, učestvovati u projektu koji vraća sjaj i funkcionalnost Gazi Gusrev-begovoj medresi za njega je bila čast i zadovoljstvo, jer ova institucija treba služiti na ponos svim građanima Bosne i Hercegovine.

„Ovo je veoma bitan projekat za Bosnu i Hercegovinu, za Sarajevo, jednom riječju za cijeli bosanski narod i Bošnjake. Medresa je jedna od najstarijih obrazovnih institucija u Evropi i trebamo biti ponosni na tu činjenicu. U vrijeme kada je nastala ova medresa mnogi u Evropi nisu ni znali šta je obrazovanje i zato trebamo biti ponosni na nju i uvijek biti spremni da podržimo projekte očuvanja naše historije i tradicije,“poručio je Hadžibajrić.

Projekti rekonstrukcije dvorišta Gazi Husrev-begove medrese i izgradnje spomen obilježja poginulim imamima za vrijeme agresije na BiH 1992-1995, koštali su oko 180.000 KM i u potpunosti su finansirani iz budžeta Općine Stari Grad.

Za upravu Gazi Husrev-begove medrese ima dosta simbolike u činjenici da je ovaj projekat uspješno završen u godini kada se obilježava 500.godišnjica od dolaska velikog gazije i vakifa Gazi Husrev-bega u Sarajevo.

„Za nas je ovo bitan datum, bitan termin i veliki čin, a na ovaj način okončavamo jedan veliki projekat. Osim sanacije dvorišta uradili smo i spomen-obilježje za učenike i uposlenike koji su dali svoje živote tokom agresije. Cijeli ovaj projekat finansirala je Općina Stari Grad na čelu sa načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem i koristim priliku da se najtoplije zahvalim i zamolim dragog Boga da pomogne načelniku i ubuduće u hairli projektima koje čini,“ izjavio je direktor Medrese dr.hfz Malkić.

Gazi Husrev-begova medresa u kontinuitetu već 484 godine odgaja i obrazuje učenike i učenice, priprema ih za vrijeme u kojem će živjeti i izazove sa kojim će se suočavati. U prosjeku Medresu godišnje pohađa oko 500 učenika, a zahvaljujući rekonstrukciji dvorišta po prvi put je izgrađen i adekvatan prilaz za invalidne osobe.

Obilasku Gazi Husrev-begove medrese i izvedenih radova, uz načelnika Hadžibajrića, prisustvovali su i njegovi saradnici: pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić i pomoćnik načelnika za investicije i komunalne poslove Adis Hadžović.