Nastavak predanog rada: Prvih osam mjeseci četvrtog mandata načelnik Hadžibajrić se fokusirao na infrastrukturu, pomoć privredi i socijalna davanja

Prvih osam mjeseci četvrtog mandata općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, koji uspješno rukovodi Općinom Stari Grad od 2008. godine, proteklo je u znaku značajnih infrastrukturnih projekata, no pored toga u fokusu njegove brige i djelovanja prvenstveno su bili građani. Uprkos svim izazovima koje je donijela pandemija korona virusa i umanjenom prilivu sredstava, nije se posustajalo u razvoju i unapređenju života unutar ove lokalne zajednice. Ipak, evidentno je da su izdvajanja za socijalne kategorije i one koji su najugroženiji bili prioritet u djelovanju, te se nastojalo da svaka novčana pomoć, pomoć za liječenje, hranu, ogrjev, stipendija, dječiji doplatak ... budu isplaćeni na vrijeme i da nijedna kategorija ne bude zapostavljena.
 
 
Gradnja i obnova
 
Pravo stanje realizovanih projekata uvijek se najbolje vidi na terenu, a mi ćemo ih pokušati dočarati slikom i riječju kroz izvještaj koji slijedi. Govoreći 'jezikom novca', od početka četvrtog mandata u novembru 2020. godine do danas, načelnik Hadžibajrić je u Starom Gradu realizovao investicije i projekte vrijedne oko 10 miliona KM. Krenimo redom:
 
 
Rekonstruisan Vrtić „Bulbuli“ na Bistriku
 
Na Bistriku je 02. maja svečano otvoren rekonstruisani vrtić “Bulbuli” koji će od septembra ove godine, poslije više od 25 godina, primiti prve korisnike. U potpunosti je obnovljen objekat ukupne površine skoro 400m2, urađeni svi građevinski radovi u unutrašnjosti, na krovnoj konstrukciji, montiran solarni sistem, uvedeno podno grijanje, postavljene nove elektroinstalacije i hidroizolacija, izgrađeno novo dječije igralište.
Konačno, lijeva obala Miljacke prvi put nakon agresije dobila je javni vrtić koji je bio potpuno devastiran I uništen ratnim dejstvima. Općine Stari Grad i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS finansirali su projekat sa 964.000 KM.
 
 
Restaurirana zgrada Muzičke akademije
 
Iako su radovi ranije završeni, u februaru 2021. godine ozvaničen je završetak restauracije i realizacije mjera energetske efikasnosti na objektu Muzičke akademije u Sarajevu. Inicijativu za realizaciju ovog velikog projekta prije četiri godine pokrenuo je načelnik Hadžibajrić, putem Službe za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica, a u njegovu realizaciju Općina Stari Grad se uključila punim kapacitetom. Projekat je uključivao zamjenu kompletne stolarije, utopljavanje, farbanje i potpunu sanaciju fasade, sanaciju tavanskih prostorija, zamjenu mašinskih instalacija, izgradnju nove kotlovnice i drugo. Projekat je realizovan u saradnji sa Vladom Švedske, UNDP-om u BiH, Federalnim ministarstvom kulture i sporta, Vladom KS i Gradskom upravom. Ukupna cijena ovog vrlo značajnog projekta iznosila je oko 715.951 KM.
 
 
Biblioteka za slijepa i slabovidna lica
 
Više od 30.000 bibliotečkih jedinica koje čuva Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH sada su smještene u uslovnijim prostorijama zahvaljujući projektu postavljanja nove stolarije u ovoj ustanovi koja nije bila promijenjena više od 40 godina.Urađen je projekat zamjene kompletne stolarije u prizemlju objekta i galeriji. Nakon demontaže starih drvenih prozora, postavljeno je 16 novih prozora.
 
 
Rekonstrukcija Trga oslobođenja-Alija Izetbegović
 
Načelnik Hadžibajrić dogovorio je rekonstrukciju Trga oslobođenja-Alija Izetbegović i to zahvaljujući odličnim pobratimskim odnosima Općine Stari Grad Sarajevo i turske Općine Fatih. Dogovor je postignut u junu ove godine između općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića i načelnika Općine Fatih iz Istanbula Mehmeta Ergüna Turana. Bit će urađena sanacija platoa Trga oslobođenja Alija Izetbegović, uz zadržavanje zelenih površina, ali i ostalih sadržaja kao što su spomen-obilježje, biste bh književnika, šahovskog platoa i drugo. Radovi bi trebali početi u septembru, a u potpunosti će ih finansirati Općina Fatih.
 
 
Komunalna i putna infrastruktura
 
Na području općine Stari Grad aktivno se nastavila sanacija putne i komunalne infrastrukture, te su u posljednjih osam mjeseci završeni započeti i počeli novi infrastrukturni projekti. Sanirana je putna infrastruktura u 35 ulica – završetak započetih i početak novih ulica, a za te radove izdvojeno je više od 3,7 miliona KM.
 
 
Rekonstrukcija kanalizacione mreže
 
U sklopu velikog trogodišnjeg projekta uvođenja nove kanalizacione mreže u mjesnim zajednicama Bistrik, Toka-Džeka, Mahmutovac i Širokača, prošle godine su novu kanalizacionu mrežu dobili stanovnici ulica: Begovac, Paje i Paje sokak, a odmah potom nastavljeni su radovi u ulicama Kamenica i Paje malta koji su završeni prošlog mjeseca. U ove radove uloženo je više od 1,3 miliona KM.
Begovac, Paje i Paje sokak
Postavljena je nova vodovodna mreža, fekalna i oborinska kanalizacija u ulicama Begovac, Paje i Paje sokak na Mahmutovcu. Instalacije su postavljene na dionici ukupne dužine 300 metara, nakon čega je kompletna dionica asfaltirana. Sva domaćinstva na ovoj dionici dobila su nove priključke. Ovaj projekat koštao je 750.000 KM.
Kamenica i Paje malta
Krajem juna ove godine na Mahmutovcu je završena rekonstrukcija kanalizacione i vodovodne mreže u dijelovima ulica Kamenica i Paje malta. Projekat je koštao 580.000 KM. U ulicama Kamenica i Paje malta postavljena je nova kanalizaciona mreža na trasi dugoj 330 metara i zamjena starih vodovodnih instalacija.
Bakije sokak, Bostarići, Ramića banja
U ovoj godini urađena je i rekonstrukcija uličnog kanala i prespajanje priključaka u ulici Bakije sokak od broja 6 do broja 20, polaganje cjevovoda sa izradom kućnih priključaka u ulici Bostarići, te izrada kanalizacione mreže u ulici Ramića banja od broja 34 do broja 36. Za ove radove izdvojeno je oko 40.400 KM.
 
 
Sanacija 30 ulica
 
U posljednjih osam mjeseci sanirana je putna infrastruktura u 30 ulica – završene započete i počeli projekti u novim ulicama, a za te radove izdvojeno je više od 2,3 miliona KM.
Sanacija je urađena u sljedećim ulicama: Sedrenik čikma, Hadžijska ravan, Jarčedoli kod broja 2, Sedrenik mali, Mali Kačanik, Obhodža kod broja 95, Mula Mustafe Bašeskije, Mraovac, Bajramuša od broja 36 do broja 48, Očaktanum, Mišćina, Halilbašića, Močila kod broja 77, Obhodža lipe, Ablagijin sokak, Nova Baruthana, Jarčedoli od broja 150 do broja 156, Boguševac čikma, dio ulice Meše Čohodara, Hadžiabdinica, Isevića sokak, Bijela česma, Rogina - dio ulice, Bakije sokak - dio ulice, Ploča – dionica od spoja sa granitnom kockom u ulici Kovači, saobraćajnica Brusulje koja pripada regionalnoj cesti R447 Dariva – Hreša, regionalni put Dariva – Hreša, Braće Nuhić, Hamdije Kreševljaković (radovi u toku) i dio ulice Kečina (radovi u toku).
Pored toga, u okviru redovnog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta na području Starog Grada, Općina Stari Grad Sarajevo je finansirala sanaciju oštećenih kolovoznih površina i krpljenje udarnih rupa u brojnim ulicama na području svih šesnaest (16) starogradskih mjesnih zajednica.
 
 
Sanacija 12 potpornih zidova
 
Izgrađeno je i sanirano 12 potpornih zidova: Boguševac čikma broj 6a, Ramića banja broj 19, Josipa Štadlera broj 15, Saburina broj 5, Grličića brdo od broja 61 do broja 65, Hamdije Kreševljakovića broj 98a, Braće Nuhić (četiri zida u sklopu sanacije ulice) i Kamenica (dva zida u sklopu sanacije rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže u ulicama Kamenica i Paje malta). Prvih šest zidova koštali su oko 150.541 KM, dok je preostlih šest zidova rađeno u sklopu drugih projekata koji su koštali oko 665.000 KM.
 
 
Sanacija kaldrme
 
Sanirano je i kaldrmisano stepenište u ulici Hrgića, te izvedeni radovi na sanaciji kamenih stepeništa i kaldrme kod džamije Jarčedoli. U toku je sanacija lijeve strane trotorara u ulici Kovači-Ploča. Vrijednost svih radova je oko 73.000 KM.
 
 
Ostali projekti iz oblasti infrastrukture
 
U toku je projekat uvođenja nove Led rasvjete Dariva – Kozja ćuprija vrijedan 125.000 KM. Za redovnu sanaciju javne rasvjete izdvojeno je 7.018 KM, a za zimsko održavanje 161.752 KM.
Za rukohvate, odbojne ograde, niše, horizontalnu i vertikalnu signalizaciju, numeraciju i slivne rešetke izdvojeno je oko 51.000 KM.
Za uređenje Aleje ambasadora, javnih površina i sanaciju šetnica izdvojeno je oko 30.000 KM.
Za nabavku kanti za dvolinijski sistem odvoza smeća izdvojeno je 62.500 KM.
Izgradnja dječijeg igrališta na Boguševcu koštala je 30.000 KM.
Za djelovanje Centra za promociju i unapređenje zdravlja općine Stari Grad izdvojeno je 35.000 KM.
 
 
Sanacija stambenih jedinica i prostora
 
Socijalno ugroženi
Odlukom općinskog načelnika sanirane su 32 stambene jedinice socijalno ugroženih i za taj projekat izdvojeno je 126.475 KM. Rađene su sanacije krovova, zamjena unutarnje i vanjske stolarije, mokrih čvorova, fasada itd osobama koje nisu u mogućnosti sami finansirati ove radove, a kako bi im se obezbijedio krov nad glavom.
 
 
Punkt Hitne pomoći
 
Izdvojeno je oko 25.000 KM za adaptaciju prostorija u ulici Obala Kulina bana 24, a koje su namijenjene za otvaranje punkta Hitne medicinske pomoći, čime će se građanima ove općine pružiti adekvatna i hitna zdravstvena zaštita. Još uvijek se čeka da nadležno ministarstvo ispuni svoj dio dogovora, opremi i pokrene punkt.
 
 
Restoran Dobre volje i Edukacioni centar – Pomozi.ba
 
U Starom Gradu je otvoren prvi Restoran Dobre volje Udurženja Pomozi.ba koji dnevno nahrani do 250 socijalno ugroženih osoba. Pšrostoriej za rad restorana dodijelila je Općina Stari Grad, na lokaciji Mula Mustafe Bašeskije – preko puta Gradske tržnice. Nakon toga, udruženju su dodijeljene i dodatne prostorije za pokretanje Edukacionog centra za djecu i za odrasle. Centar će nuditi neformalno obrazovanje: informatiku, strane jezike i drugo.
 
 
Podrška poduzetništvu i samozapošljavanju
 
Za program podrške poduzetništvu izdvojeno je 40.000 KM, a za program Podrška samozapošljavanju/finansiranje Start up biznisa – 130.000 KM.
 
 
Socijalna karta
 
U izradu Socijalne karte Starog Grada uloženo je 167.836 KM.
“Socijalno-ekonomska podrška izuzetno ranjivim porodicama i lokalnim pružaocima socijalnih usluga u 16 zajednica u Bosni i Hercegovini“ – 25.000 KM
Ublažavanje posljedica izazvanih koronavirusom – 125.000 KM
 
 
Civilna zaštita
 
Služba za civilnu zaštitu Općine Stari Grad je za projekte povećanja sigurnosti kretanja vozila i stanovnika (sječa stabala), zaštite stanovništva od širenja korona virusa (nabavka i podjela rukavica, maski, zaštitnih odijela i dezinfekcijskih sredstava), te poboljšanje rada Doma zdravlja Stari Grad (nabavka medicinske opreme) izdvojila 20.778 KM.
 
 
Pomoć privrednicima na suzbijanju posljedica korona virusa
 
Pandemija korona virusa u Starom Gradu itekako se odrazila na poslovanje privrednih subjekata. Ovo je općina u kojoj se privrednici najviše oslanjaju na turizam, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, stare zanate, a upravo te djelatnosti mjesecima su bile obustavljene.
Kako bi se ublažile negativne posljedice po privredu uzrokovane pandemijom korona virusa, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić predložio je ukidanje plaćanja zakupnine za privrednike koji posluju u općinskim poslovnim prostorima. Zakupnine su smanjene za 30% u periodu od 01. oktobra, 2020. do 30. juna, 2021. godine.
S obzirom da su pandemijom korona virusa daleko najviše bili pogođeni stari zanati, općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić predložio je da se onim zanatlijama koji djeluju u općinskim poslovnim prostorima, umanji zakupnina od čak 95% u periodu od 01.01. do 01.08.2021. godine. Odluka obuhvata zanate-obrte: kazandžijski, sahadžijski, brijački, obućarski i kaligrafski. Na ovaj način općinski budžet manji je za preko milion KM, što je direktna pomoć privredi u stanju koje je donijela pandemija korona virusa.
Direktna pomoć privredi više od 1 milion KM.
 
Pomoć poljoprivrednicima
 
S ciljem podrške bavljenju zemljoradnjom i plasteničkim uzgojem, 15 porodica iz Starog Grada dobile su plastenike i sadni materijal, a osam osoba dobilo je pomoć u nabavci sjemena. Za plastenike je izdvojeno 29.000 KM. Vrijednost doniranog sadnog materijala za plasteničku proizvodnju i proizvodnju na otvorenom iznosilo je 8.500 KM.
Zainteresovani građani mogli su dobiti donaciju i u vidu pčelarske opreme, a nakon provedene procedure 15 pčelara dobilo je poticaj za pčelarsku opremu za što je izdvojeno oko 7.000 KM.
Stimulisana je i voćarska proizvodnja (uzgoj malina) i za te namjene izdvojeno je 1.200 KM.
S ciljem podrške nerazvijenim općinama, odlukom općinskog načelnika donirano je i pet plastenika Općini Pale FBiH. Ovaj projekat koštao je oko 7.000 KM.
Ukupno je izdvojeno: 52.700 KM.
 
 
Pomoć građanima u stanju socijalne potrebe
 
Od novembra, 2020. godine do 30. juna, 2021. godine izdvojeno je 422.490 KM za korisnike boračko-invalidske i socijalne zaštite, u vidu jednokratnih novčanih pomoći, kao i realizaciju pomoći za liječenje, pomoć za paraplegičare, oboljele od celijakije...
Za jednokratne pomoći izdvojeno je 128.300 KM
Za porodilje je izdvojeno 65.250 KM
Za zaštitu paraplegičara 5.400 KM
Za oboljele od celijakije 5.250 KM
Za pomoć u liječenju penzionera kroz Udruženje penzionera izdvojeno je 20.000 KM
Za Crveni križ Stari Grad - 10.000 KM
Za HO „Merhamet“ – 5.000 KM
Za rad boračkih udruženja 17.000 KM
Za Narodnu kuhinju Stari Grad 22.500 KM
Za stipendije djeci boračke populacije – 131.290 KM
Za pomoć bračnim parovima za vantjelesnu oplodnju – 12.500 KM
 
 
Oblast obrazovanja, kulture i sporta
 
Odlukom općinskog načelnika mnogi su projekti realizovani i u oblasti obrazovanja, kulture i sporta i za te namjene izdvojeno je 202.597 KM.
Nabrojat ćemo samo neke od njih:
Za namjene kulturnih aktivnosti izdvojeno je 12.430 KM
Za sportske aktivnosti izdvojeno je 47.660 KM
Za školarine socijalno ugroženoj kategoriji – 3.780 KM
Za stipendije nadarenim učenicima i studentima – 104.780 KM
Za stipendije učenicima starih i deficitarnih zanata – 5.040 KM
Za plaćanje prevoza osobama s poteškoćama u razvoju – 24.857 KM
Za nagrade učenicima i studentima – 4.050 KM
 
 
Jubilarna nagrada za životno djelo Ibrahimu Hadžibajriću
 
U Februaru ove godine načelniku Hadžibajriću uručena je Jubilarna nagrada za životno djelo za izvanredne rezultate u razvoju Općine Stari Grad i stvaranje ambijenta za biznis, doprinos afirmaciji općine, kontinuirano ulaganje u infrastrukturu i dugogodišnje prosperitetno vođenje Općine u interesu građana i biznisa. Evropski nezavisni žiri, sastavljen od uglednih evropskih i svjetskih menadžera, naučnih i javnih radnika, te ranijih dobitnika nagrade sa šireg prostora regiona, donio je jednoglasnu odluku o dodjeli jubilarne nagrade za životno djelo općinskom načelniku mr Ibrahimu Hadžibajriću zbog izuzetnih zasluga za razvoj Općine Stari Grad, te za regionalnu, kulturnu i prijateljsku saradnju sa drugim općinama, gradovima i državama, kao i za konkretne rezultate rada i doprinos dugogodišnjem razvoju ove općine.