Obišli smo korisnike doniranih plastenika: Prispjeli prvi usjevi, veliko olakšanje za nezaposlene i višečlane porodice

Početkom ove godine je, odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića u Starom Gradu podijeljeno 15 plastenika i skoro 3.000 sadnica paradajza i paprike korisnicima koji su predali zahtjeve i ispunjavali zahtjeve. Prednost su imali nezaposleni, ratni vojni invalidi, višečlane porodice, socijalno ugroženi. Na ovaj način nastavljena je kontinuirana briga za građane, a donacijom plastenika omogućeno im je da obezbijede dovoljne količine povrća za svoje porodice i zadovolje osnovne potrebe.

Neke od korisnika obišli smo prethodnih dana i bili ugodno iznenađeni njihovim požrtvovanim radom i zalaganjem da što prije iz plastenika uberu prve plodove. Svi koje smo posjetili imali su samo riječi zahvalnosti za ovakvu vrstu pomoći.

Među onima koje smo posjetili su i Zahida i Alija Mirvić, oboje ratni vojni invalidi, koji žive u porodičnoj kući sa još četiri člana porodice:

„Nas ima šestero u kući i niko nije zaposlen. Imamo invalidska primanja. I prije smo sijali svake godine da imamo za nas i djecu, ali ovo je prvi put da imamo plastenik. Zahvalni smo našem načelniku koji uvijek misli na nas obične ljude. Mnogo nam znači ovaj vid pomoći. Bili smo iznenađeni samom organizacijom i profesionalnošću, ali prije svega brigom načelnika za građane. Najvažnije nam je što možemo djeci da damo domaće povrće, mi ovo ne prodajemo, radimo to za nas, da imamo mi i naša djeca“, kazali su Mirvići.

Osim porodice Mirvić, posjetili smo i Samiru Borovinu koja je također prvi put ove godine počela da se bavi ovim vidom poljoprivrede.

„U plasteniku sam zasadila paradajz i paprike, ovo je prvi put da se bavim ovim i ja sam zadovoljna. Nezaposlena sam, majka četvero djece, a samo muž radi. Imali smo u planu da kupimo polovan plastenik, ali smo srećom od općine dobili plastenik i sadnice. Puno nam znači ova pomoć Općine Stari Grad, prvenstveno za naše lične potrebe. Mi smo presretni, naš načelnik nikada ne zaboravlja na nas.“

Za 15 plastenika koji su podijeljeni ove godine, iz budžeta je izdvojeno 29.000 KM, dok je za sadni materijal izdvojeno 8.500 KM. S ciljem razvoja plasteničke proizvodnje i podrške poljoprivrednicima u Starom Gradu je u posljednjih 13 godina podijeljeno više od 220 plastenika, a za te namjene je izdvojeno skoro pola miliona konvertibilnih maraka.