Načelnik Hadžibajrić ugostio i nagradio tri mlade karate šampionke

Općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić ugostio je članove Karate kluba „Ippon“, tri sestre Edinu, Eminu i Nejru Sipović, koje su na nedavno održanoj Svjetskoj ligi za mlade, osvojile jednu srebrenu i dvije bronzane medalje.

Turnir, na kojem je učešće uzelo preko 1.590 karatista iz 50 država svijeta, održao se početkom ovog mjeseca u hrvatskom Poreču. Edina Sipović, inače višestruka prvakinja BiH i standardna reprezentativka naše zemlje, postala je viceprvakinja Svjetske lige, osvojivši 2. mjesto u kategoriji borbe, ispod 14 godina starosti. Emina Sipović, aktuelna prvakinja Balkana, osvojila je bronzanu medalju u kategoriji juniorki ispod 53 kg težine. Isti uspjeh, bronzanu medalju, osvojila je njena sestra Nejra, ali u kategoriji ispod 59 kg težine. Sa ovim mladim šampionkama je bio predsjednik, glavni trener Karate kluba „Ippon“, ali i njihov otac, Zijad Sipović, odavno proslavljeni majstor ovog drevnog i plemenitog sporta. „Mukotrpnim i predanim radom, često u vrlo teškim okolnostima, naše takmičarke su ostvarile veliki uspjeh i dokazale da mogu biti ozbiljna konkurencija reprezentacijama najmoćnijih država svijeta. Iza tih takmičara stoje državne institucije, sportski savezi, bogati sponzori, a iza nas jedino naša porodica i dobri ljudi. Jedan od tih ljudi je definitivno načelnik Ibrahim Hadžibajrić i zbog toga mu se svi iskreno zahvaljujemo“, istakao je Sipović.

 

Općina će podržati odlazak takmičarki na predstojeća međunarodna takmičenja

Edina, Emina, Nejra, ali i ostali uspješni članovi KK „Ippon“, se pripremaju za dva vrlo važna turnira. Riječ je o Evropskom prvenstvu u Finskoj polovinom idućeg mjeseca i još jednom izdanju Svjetske lige u Istanbulu u mjesecu septembru. Usljed nedostatka sistemskog rješenja, vrhunski mladi sportisti poput Edine, Emine i Nejre, nemaju nikakvu podršku u odlasku na međunarodna takmičenja. Toga je itekako svjestan općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić, koji je po nebrojeno mnogo puta, odlučio pomoći uspješne sportiste. Drugačije nije bilo ni ovaj put, načelnik Hadžibajrić je obećao da će Općina, u okviru svojih mogućnosti, podržati odlazak mladih karatista na takmičenje u Finsku. Za odlične rezultate postignute u Poreču, načelnik Hadžibajrić je Edini, Emini i Nejri uručio prigodne poklone i zahvalnice. Sastanku je prisustvovala i pomoćnica načelnika za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Selma Velić.