Uspostava informacionog sistema o socijalnom statusu stanovnika Toka-Džeke, Širokače i Sedrenika

Image

Na području općine Stari Grad u toku je implementacija projekta “Socijalna karta Starog Grada”, kao dio Finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja 2020/2021. godine, vrijednog oko 168.000 KM. Ovu informaciju potvrdili su u Službi za lokalni razvoj i poslove mjesnih zajednica Općine Stari Grad koja je pripremila projekat “Socijalna karta Starog Grada”, kao i implementator projekta, UNDP u BiH. Kroz uspostavu novog informacionog sistema bit će unaprijeđene usluge Općine Stari Grad u oblasti socijalnog sektora.

Projekat tretira stanovništvo u rubnim mjesnim zajednicama, koji su u najtežoj situaciji u oblasti socijalne politike, tako da je sada u toku anketiranje građana u mjesnim zajednicama Toka - Džeka, Širokača i Sedrenik.

„U završnoj su fazi procedure u vezi sa finansiranjem biznis planova u svrhu zapošljavanja, kao i u procesu odabira firme za izradu jedinstvenog informacionog sistema koji će obuhvatiti socijalni status oko 7.500 građana s područja pomenute tri mjesne zajednice“, pojasnili su iz Službe.

Kroz projekat „Socijalna karta Starog Grada“ bit će obuhvaćeno 2.614 domaćinstava sa 7.466 stanovnika u mjesnim zajednicama Sedrenik (3.138 stanovnika), Širokača (2.601 stanovnika) i Toka – Džeka (1.727 stanovnika).

Implementacijom ovog projekta i uspostavom informacionog sistema koji će sadržavati tačne i relevantne podatke o socijalnom statusu stanovnika Starog Grada bit će ostvarene mogućnosti planiranja adekvatnih mjera socijalne politike na poboljšanju životnih i radnih uslova građana općine Stari Grad.

 

Općina već izdvaja značajna sredstva

Općina već izdvaja značajna finansijska sredstva kako za pomoć socijalno-ugroženom stanovništvu s ciljem obezbjeđenja kvalitetnih uslova življenja, tako i za projekte u oblasti samozapošljavanja, a sve s ciljem smanjenja stope siromašnog i nezaposlenog stanovništva.

Zbog nepostojanja informacione baze podataka proces podrške socijalno-ugroženom stanovništvu nije na zavidnom nivou. Vrijeme potrebno za prikupljanje podataka, a onda i implementaciju mjera otežava socijalni status građana, ali i sam rad općinske administracije čiji je cilj obezbjeđenje što kvalitetnijih uslova življenja svojih stanovnika. Ove poteškoće su se naročito manifestovale u prethodnom periodu gdje je socijalni status stanovništva dodatno narušen pandemijom uzrokovanom koronavirusom.

 

Projekat vrijedan 167.836,50 KM

Sredstva za realizaciju Grant sheme osigurale su Vlada FBiH kroz Federalno ministarstvo finansija, kao i Vlada Švicarske putem Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), koji predstavlja zajednički projekat Vlade Švicarske i Razvojnog programa Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini.

Projekat „Socijalna karta Starog Grada“ je vrijedan 167.836,50KM, od toga Općina Stari Grad učestvuje sa 68.269,50 KM, a Vlada FBiH i Vlada Švicarske sa 99.567,00 KM.