Turisti na svakom koraku u jezgri Starog Grada

Slike i prizori koji se čekaju skoro dvije godine konačno su postali stvarnost, srce Starog Grada i njena ljepotica Baščaršija ponovo dočekuju veliki broj posjetilaca iz svih krajeva svijeta.

Privreda u općini Stari Grad najviše se oslanja na turizam, ugostiteljstvo, hotelijerstvo, stare zanate, a upravo te djelatnosti platile su najvišu cijenu pandemije korona virusa, koja je počela prije skoro godinu i po dana. U posljednja dva mjeseca došlo je do značajnog poboljšanja higijensko-epidemiološke situacije u našem gradu i zemlji, te znatno manji broj zaraženih. Takav razvoj događaja doveo je do lakšeg prelaska državne granice, što znači dugo, i tako željno očekivani povratak turista u najatraktivniji, najpoznatiji i najljepši dio naše zemlje, jezgro Starog Grada. U najtežim trenucima koje je donijela pandemija korona virusa, Općina Stari Grad, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, nikada nije okrenula leđa svojim građanima, posebno privrednicima iz Starog Grada. Veliki dio prošle, ali i ove godine, zakupci općinskih poslovnih prostora bili su oslobođeni plaćanja dijela zakupnina. Kao posebna skupina, stari zanati koji posluju u općinskim poslovnim prostorima, oslobođeni su plaćanja čak 95% zakupnine i to do 01.08. ove godine.

 

Posjetioci iz regiona, Bliskog istoka, srednje Evrope

Prošetali smo starogradskim jezgrom i primjetili turiste na svakom koraku. Preovladavaju posjetioci iz bliskoistočnih zemalja Kuvajta, Katara i Ujedinjenih Arapskih Emirata, koji su postali jedni od najbrojnijih i najbitnijih turista za našu zemlju u posljednjih deset godina. Međutim Stari Grad posjećuju gosti iz Slovenije od pamtivijeka, a to su nam potvrdili Majda i Iztok iz Novog Mesta: „Posljednji put smo u Sarajevu bili davne 1988. godine i to na skijanju. Baščaršija je krasna, tako je prepuna života da se osjećamo kao da korone nema“, kazali su nam sa osmijehom ovi Slovenci.

U čuvenoj ulici Kazandžiluk, poznatoj po starim zanatskim radnjama, smo sreli Jindřicha iz Češke Republike. „Prvi put sam došao u Sarajevo. Ovo je jako zanimljiv grad, pogotovo stari dio. Na svakom koraku se vidi mješavina kultura i osjeti posebna pozitivna energija“, pojasnio je Jindřich dok je kupovao tradicionalnu bosansku džezvu: „Probao sam bosansku kafu, koja je odlična, jaka, po povratku kući ću je praviti na vaš način i to upravo u ovoj džezvi“. U centralnoj starogradskoj šetnici, ulici Sarači, porazgovarali smo sa Jušom Pustom iz slovenskog Maribora. „Bio sam već u Sarajevu prije mnogo godina ali se ne sjećam dobro, tako da se osjećam kao da sam prvi put ovdje. Najviše mi se sviđa ovdje u Starom Gradu, sve je jako interesantano, vrlo je živo i dinamično, što posebno prija nakon svega što se desilo zbog pandemije“, bile su Jušine riječi.

Ostaje nada da će se ova situacija nastaviti u pozitivnom pravcu, što će dovesti do potpunog privrednog i ekonomskog oporavka nastarije sarajevske općine.