Stari Grad: Bajramski paketi za porodice slabijeg imovinskog stanja

Povodom predstojećeg Kurban bajrama danas je pomoćnica načelnika za boračko - invalidsku i socijalnu zaštitu, Safija Šehović u ime načelnika Općine Stari Grad mr Ibrahima Hadžibajrića, uručila prehrambene pakete porodicama slabijeg imovinskog stanja.

Riječ je o porodicama šehida i poginulih boraca, te civilnim žrtava rata s područja općine Stari Grad. Pomoćnica Šehović koja je danas bila u obilasku porodica kazala je da su posjetili roditelje i supruge šehida i civilnih žrtava rata koji imaju najmanja primanja. „Bliži se Bajram, a općinski načelnik je kao i uvijek naložio službi da obiđe majke i očeve šehida i da im omogućimo da Bajram dočekaju i provedu na najbolji mogući način“, kazala je Šehović, te kazala kako je podijeljeno 150 paketa. „Za nas su šehidske porodice jako bitne. Mi smo svjesni i znamo koliko je teška situacija općenito. Vjerujemo da smo ih i danas obradovali i da im je ova pomoć dobrodošla“, riječi su Safije.

Današnja prva posjeta bila je Rahmani Efendić, majci koja je u ratu izgubila maloljetnog sina. Inače radi se o sedmočlanoj porodici koja živi veoma skromno u jednom malom stanu u ulici Franjevačka. “Hvala vam što nas nikada ne zaboravljate. To je za mene nešto veliko. Hvala načelniku Hadžibajriću koji ima osjećaja za nas roditelje koji smo izgubili svoju djecu”, izjavila je Rahmana.

Hasna Busnov iz Ablagijinog sokaka je tokom rata u BiH izgubila muža. Danas je i ona bila jedna od onih koji su dobili bajramske pakete. "Ovi paketi mi znače mnogo. Muža sam izgubila ovdje na prvoj liniji. Živi se teško. Svaka pomoć je dobrodošla. Hvala načelniku Hadžibajriću na svemu što čini za nas", riječi su Hasne.

U ulici Hadžijska ravan posjetili smo Eminu i Fikretu Pustahija. Obje su izgubile muževe na prvoj borbenoj liniji. „Mnogo nam znači što ste došli na naša vrata i hvala vam što nas ne zaboravljate. Težak je život, ali se živjeti mora”, kazale su Emina i Fikreta.

U evidenciji Službe za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu je 536 šehidskih porodica, a pomoć ovoj kategoriji dijeli se periodično, uz usklađivanje evidencije kako bi svi bili jednako zastupljeni.