Pobratimska Općina Kepez – Sjeverno predgrađe svjetskog turističkog giganta Antalije

Općine Stari Grad Sarajevo i Kepez Antalya pobratimi su od 2009. godine, upoznajte se sa ovom općinom iz prijateljske Republike Turske.

Početak prijateljstva Starog Grada i Kepeza seže u juli davne 2009. godine. Tada su se po prvi put u Sarajevu susreli općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić i načelnik Općine Kepez Antalya Hakan Tütüncü, kada su izrazili želju za početak saradnje i ozvaničenje prijateljstva. Krajem oktobra te iste godine, načelnici Hadžibajrić i Tütüncü potpisali su Sporazum o bratimljenju u Antaliji. Zanimljivo da oba načelnika i danas obavljaju iste funkcije, te održavaju vrlo dobre prijateljske i partnerske odnose.

Načelnik Općine Kepez Antalya Hakan Tütüncü sa saradnicima ponovo je u ljeto 2010., a zatim i 2015. godine posjetio Općinu Stari Grad i načelnika Hadžibajrića. Delegacija Općine Kepez bila je gost na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Stari Grad povodom Dana Općine u maju 2016. godine. Načelnik Tütüncü 2017. godine primio je delegaciju Općine Stari Grad koji su boravili u Antaliji na Sajmu gradskog planiranja i tehnologija i to na poziv Unije općina turskog svijeta.

Mirna oaza Antalije

Općina Kepez jedna je od pet općina koje čine Grad/Regiju Antalija. Na području ove općine danas živi skoro 600.000 stanovnika i to u 60 mjesnih zajednica i sedam sela. Veći razvoj i urbanizacija Kepeza kreće od polovine 20. stoljeća. U početku glavna privredna grana je bila poljoprivreda s obzirom na vrlo plodno tlo i to na samom sjeveru općine gdje je teren izuzetno bogat stablima pistacija i maslina. Inače Kepez je među stanovnicima Antalije poznat po svojim zelenim površinama, bogatom gustom šumom, na njegovoj teritoriji nalaze se brojna poznata izletišta za domaće i strane goste.

Antaliju 2019. godine posjetilo preko 13 miliona turista

Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća turska država prepoznaje mogućnost da ljetni turizam bude njena najjača privredna grana, a kao epicentar ulaganja postavlja Antaliju i njenu okolinu. Vrlo brzo ovaj grad na obali Sredozemnog mora postaje najposjećenija i najpoznatija turska turistička destinacija koju je 2019. godine posjetilo 13,6 miliona turista iz cijelog svijeta, a značajan broj gostiju je i iz Bosne i Hercegovine. Velika zasluga ide savršenoj mediteranskoj klimi koja ovom gradu podari 300 sunčanih dana godišnje. Populacija Antalije, a samim tim i Kepeza povećavala se iz godine u godinu, danas u Antaliji živi skoro tri miliona stanovnika i jedan je od najvećih turskih gradova.

Vodopadi Düden

Jedna od najvećih atrakcija Kepeza su Düden vodopadi koje okružuje prelijepa priroda i šuma. Veliki su mamac za turiste iz cijelog svijeta koji posjećuju Antaliju. Riječ je o grupi gornjih i donjih vodopada, zanimljivo da na određenim mjestima idu i ispod zemlje, negdje su visoki i do 40 metara, a završavaju u Mediteranskom moru. U jeku ljetnje sezone ovu prirodnu atrakciju posjeti desetine hiljada posjetitelja dnevno.