Jedan od ključnih projekata Općine Stari Grad: Sanacija stambenih objakata

Bez obzira na pandemiju i izazove koje je ona donijela, sanacija stambenih jedinica socijalno ugroženih građana bio je jedan od ključnih projekata prošle i ove godine u Općini Stari Grad Sarajevo. Pomažući građanima koji su bez primanja i u teškoj materijalnoj situaciji da saniraju svoje domove, osigurava im se krov nad glavom i uslovi za život.

Stoga, ova lokalna zajednica, predvođena općinskim načelnikom mr Ibrahimom Hadžibajrićem, veliku pažnju posvećuje porodicama čije su stambene jedinice neuslovne za život. Upravo iz tog razloga, nalogom općinskog načelnika Hadžibajrića, prošle godine više od 50 porodica riješilo je svoje stambene probleme.

Za sanacije kuća, stanova, popravke krovova, zamjenu stolarije, ‘utopljavanje’ objekata u kojima žive socijalno ugroženi građani samo prošle godine izdvojeno je više od 260.000 KM.

“Jedan od važnih projekata prošle i ove godine tiče se građanstva, a riječ je o obnovi i sanaciji privatnih objekata prema procijenjenom stepenu njihove ugroženosti. Komisije su na terenu utvrdile prioritete i taj je projekt u toku. Riječ je o obnovi krovova, stolarije, fasada na kućama koje su u vlasništvu ljudi koji sebi to ne mogu priuštiti. Ove projekte radimo u kontinuitetu, a u godinama koje su iza nas obnovili smo više od 300 kuća“, istakao je ranije načelnik Hadžibajrić.

 

Općina Stari Grad je u proteklom periodu finansirala sanaciju krova kuće porodice Karić.

Fahrudin Karić sa Bistrika obratio se načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad za pomoć sanacije trošnog i starog krova njihove porodične kuće u kojoj osim njegove porodice žive još dvije porodice sa djecom. Krov je bio u izuzetno lošem stanju, propadao je i prokišnjavao što je predstavljalo veliki problem i otežavalo svakodnevni život. S obzirom da im finansijska situacija nije dozvoljavala da sami saniraju krov, obratili su se načelniku Hadžibajriću u nadi da će im pomoći.

Vejzović Fata, Fahrudinova sestra, rekla nam je da se nikada ranije od kako je kuća napravljena nije radila sanacija krova, te da ja bio u jako lošem stanju:

„ Krov je bio u jako lošem stanju, trošan, truo, prokišnajvao je, što nam je bio i jedan od najvećih problema i briga. Zahvalni smo načelniku Hadžibajriću i Općini Stari Grad što misle na nas i što su nam obezbijedili novi krov nad glavom. Nas tri porodice živimo ovdje sa djecom i puno znači kada znamo da neko i na nas misli“, kazala nam je Fata.

Kroz ovaj projekat Općina radi sanaciju najoštećenijih dijelova stambenih objekata, odnosno dijelova kuća, a u narednom periodu planirana je i sanacija na lokacijama Pirin Brijeg i Nevjestina. Za projekte na ove tri lokacije Općina Stari Grad izdvojila je oko 20.000 kovertibilnih maraka.