Građani mnogo sigurniji: Izgradnjom dva zida otklonjena opasnost u ulici Grličića brdo

Realizovana je još jedna inicijativa naših građana, a riječ je o osiguranju saobraćajnice i padine od mogućeg obrušavanja u ulici Grličića brdo od broja 61 do broja 65.

Ova projekat je pokrenut na zahtjev građana ovog naselja s obzirom da je prijetila opasnost od obrušavanja saobraćajnice što je ugrožavalo okolna domaćinstva. Građani su zahtjev iznijeli na ranije održanim zborovima Mjesne zajednice Medrese, te putem Savjeta mjesne zajednice, a odlukom općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića, projekat je uvršten u ovogodišnji program rada.

Da bi se osigurao putni pravac od daljeg propadanja izgrađen je novi betonski potporni zid s donje strane ulice s dodatnim ojačanjima dužine 65 metara. Zid prati postojeći trup ceste i na njega je postavljena zaštitna ograda cijelom dužinom. Istovremeno, radi zaštite padine izgrađen je potporni zid i s gornje strane ulice, ukupne dužine oko 17 metara i visine 1,25 metara.

„Zbog složenosti posla i nepristupačnosti terena radovi su se izvodili u kampadama. Pored betonskih zidova koji su izgrađeni s donje i gornje strane ulice veoma je važno što je u sklopu projekta urađena i drenaža koja je spojena na postojeću separatnu kanalizacionu mrežu“, kazali su nam iz Službe za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad.

Projekat se u cjelosti finansirao iz budžeta Općine Stari Grad Sarajevo sa oko 62.000 konvertibilnih maraka, a za izvođenje radova bila je angažovana građevinska firma 'Klico trans gradnja' iz Sarajeva.