Akcijom darivanja krvi u Starom Gradu obilježen Svjetski dan dobrovoljnih davalaca

Općina Stari Grad, u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH i Crvenim križem Stari Grad, organizovala je akciju dobrovoljnog darivanja krvi povodom Svjetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi. Akcija je bila otvorena za uposlenike Općine Stari Grad, ali i sve druge zainteresovane građane, a među prvima koji su se odazvali i ovaj put je bio općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić. On je istakao dugogodišnju saradnju Općine sa Zavodom za transfuzijsku medicinu i Crvenim križem, naglasivši da se ovakve akcije organizuju nekoliko puta godišnje.

„Što se mene tiče, ja sam već godinama dobrovoljni davalac i barem jednom godišnje darujem krv. Pozvali smo i uposlenike i građane da se uključe u akciju i blagovremeno smo to najavili kako bi odziv bio što veći. To je nešto što bi svaki čovjek koji je zdrav trebao da radi. Krv je dragocjena tečnost i može spasiti nekome život, a jedna doza može spasiti tri života,“ poručio je načelnik Hadžibajrić.

 

Najviše se odazvali mladi ljudi

U današnjoj akciji učestvovale su 34 osobe, a kako je potvrdila dr Mersiha Zekotić iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH, najviše su se odazvali mladi ljudi.

„Imali smo dosta građana koji prvi put daruju krv, to su uglavnom mlađi ljudi, prva ili druga godina fakulteta i sretni su što su imali priliku da nekome pomognu, a možda i spase život.

Darivanje krvi je bezopasno, koristimo jednokratne materijaale koji su sterilni. Sve krvne grupe su zaista potrebne, najpotrebnije su one koje su najzastupljenije na našem području 0+ i A+, ali svakako su i sve ostale dobrodošle,“ kazala je dr.Zekotić.

Enida Višo sekretarka Crvenog križa KS govorila je o značaju akcije.“ Danas je Svjetski dan dobrovoljnog darivanja krvi, jedan od najhumanijih programa koje mi imamo u Crvenom križu, tako da ja ovom prilikom čestitam svim dobrovoljnim davaocima krvi ovaj Dan. Građani su i toku pandemije pokazali humanost, nisu se smanjile donacije krvi.“

 

Davalac krvi može biti svaka zdrava osoba

Davalac krvi može biti svaka zdrava, odrasla osoba, starosti od 18-65 godina kod koje se ljekarskim pregledom utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu kojoj bi se ta krv primijenila. Posebna priprema za darivanje krvi nije potrebna. Potrebno da prije darivanja krvi osoba bude odmorna, da je prethodne noći spavala uobičajeno (dovoljno), da je uzela lagani obrok i izvjesnu količinu tečnosti.

Danas je prvi put darovao krv i osamnaestogodišnji Ensar Tahić. “Ovo je prvi put da darujem krv, čim sam vidio obavještenje da je danas ova akcija, odmah sam se prijavio. Najveći razlog, pored toga što želim da pomognem ljudima jeste i to što je moj pokojni otac bio dugogodišnji davalac krvi. Želim da nastavim tu tradiciju i da gajim ta sjećanja, a uz to naravno i da pomognem nekome“.

Tokom današnje akcije poštovane su sve propisane epidemiološke mjere u borbi protiv koronavirusa. Cjelokupan materijal za uzimanje krvi je sterilan i prilagođen jednokratnoj upotrebi.