U Starom Gradu otvorena Spomen soba „Zelenih beretki“ kao sjećanje na prošlost i naslijeđe mlađim generacijama

Puške 'papovke' i 'kalašnjikov', protivtenkovske mine, maljutke, granate, replika mitraljeskog gnijezda, kutije za municiju i autentične fotografije svih 1.365 šehida i poginulih boraca pripadnika „Zelenih beretki“ predstavljeni su danas na otvaranju Spomen dobe „Zelenih beretki“, na adresi Obala Kulina bana br.32.

 

Danas je 30.godišnjica osnivanja Zelenih beretki

Na 30. godišnjicu osnivanja 'Zelenih beretki' otvorena je ova spomen soba kao trajni podsjetnik na one koji su dali svoje živote za našu slobodu, ali i kao opomena da se prošlost mora čuvati od zaborava i prenositi sjećanja na mlađe generacije. Spomen soba je samo uvod u veći projekat, a to je budući Muzej odbrane grada Sarajeva koji će se nalaziti u ovim prostorijama. Upravo te prostorije Udruženju Zelene beretke dodijelila je Općina Stari Grad, podržavši tako ovaj značajni projekat i očuvanje kulture sjećanja. Predsjednik Udruženja „Bosnae-Zelene beretke“ Muhamed Švrakić zahvalio se danas Općini Stari Grad i općinskom načelniku Ibrahimu Hadžibajriću, kao i Ministarstvu za boračka pitanja KS bez čije podrške ne bi uspjeli.

„Na 30. rođendan otvorili smo Spomen sobu „Zelenih beretki“ u budućem Muzeju odbrane grada Sarajeva. Ova postavka trajat će šest mjeseci, a poslije toga ćemo na proširenje, odnosno otvaranje Ratnog muzeja. Jedan dio muzeja dodijelit ćemo posebnim jedinicama koje su bile u odbrani grada Sarajeva, kao što je naša policija, dio Patriotske lige, kao i ostale oružane formacije koje su od 1991. do 1995. godine bile zajedno sa nama. Napravili smo postavku prema ratnom stanju, da djeca i mlađi ljudi vide gdje smo mi proveli tolike godine braneći našu domovinu, „ poručio je Švrakić.

Spomen sobe moći će se posjetiti svakog radnog dana od 10 do 16,00 sati, a ulaz se neće naplaćivati. „Ulaz će biti besplatan, do sada su Zelene beretke sve finansirale, jedan dio nam je pomogla Općina Stari Grad na čemu smo zahvalni, a još ranije za jedan dio nam je pomoglo Ministarstvo za boračka pitanja,“ dodao je Švrakić.

 

Odata počast na Šehidskom mezarju Kovači

Prije otvaranja spomen sobe na Šehidskom mezarju Kovači u organizaciji Udruženja boraca „Bosnae-Zelene beretke“ i Saveza udruženja boraca Patriotske lige obilježena je 30. godišnjica od osnivanja Zelenih beretki i Patriotske lige BiH. Ove dvije vojne formacije bile su okosnica oružanog otpora grada i države tokom protekle agresije na Bosnu i Hercegovinu.

U ime Općine Stari Grad i općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića obilježavanju ove značajne godišnjice su prisustvovali Samir Muhić, savjetnik načelnika za boračka pitanja, Amela Bogunić, stručna savjetnica u Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, te općinski vijećnici Sejfo Šehović i Husein Holjan.