Godišnjica zločina na Sedreniku: Tužno sjećanje majke ubijene djece i puštanje bijelih golubova

Na današnji dan 1992. godine, u popodnevnim satima, agresorske snage granatom su usmrtile četiri osobe, od kojih troje djece iz jedne porodice - porodice Bojadži. U dvorištu porodične kuće u ulici Sedrenik 171 u popodnevnim satima na mjestu su poginuli braća Fehim (17) i Mirza (12) Bojadži, njihova rodica Amina Bojadži (14), a život je izgubio i 24-godišnji mladić Sakib Prašović.

Ovaj stravični zločin koji se desio na samom početku agresije na naš grad zauvijek će ostati mnogima urezan u sjećanju, a najviše Halidi Bojadži, majci ubijenih sinova Fehima i Mirze. Halida je i danas podijelila svoja tužna sjećanja sa prisutnima, a uz nju je bio i njen sin Muhammed. On je rođen nakon smrti svoje braće, koju nikada nije upoznao.

„Najteži je ovo dan, i 29 godina nakon što se desilo, ništa se ne mijenja. Hvala vam što svake godine dođete da se sjetimo moje poginule djece“, bile su riječi Halide Bojadži.

Kao simbol i nada za trajni mir, na današnjem tužnom obilježavanju puštene su bijele golubice. Pored spomen obilježja gdje se desio zločin, delegacije su proučile Fatihu, kao i na mezaru braće Bojadži, koji se nalazi na obližnjem Mezarju Ravne bakije.

Prisutni su potvrdili da će uvijek obilježavati ovaj datum, prenositi sjećanje na mlađe generacije, a sve sa ciljem da se nikada i nikome ta sudbina i događaji sa početka 90-ih ne bi ponovili. Na tome najviše radi Udruženje roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995, čiji se predsjednik Fikret Grabovica osvrnuo na jučerašnju drugostepenu i konačnu presudu bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću. „Nakon dugih 26 godina dočekali smo da zločinac Mladić zasluženo bude kažnjen. Nama roditeljima, čija su djeca ubijena u toku agresije, velika je satisfakcija što je Međunarodni sud potvrdio njegovu krivicu za terorisanje i ubijanje građana Sarajeva, među kojima su i Fehim, Mirza, Amina i Sakib“, poručio je Grabovica.

U ime općinskog načelnika mr Ibrahima Hadžibajrića i Općine Stari Grad cvijeće na mjesto zločina položila je delegacija koju su činili Edina Osmanagić, pomoćnica načelnika za finansije, Amela Bogunić, stručna savjetnica u Službi za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu, Samir Muhić, savjetnik načelnika za boračka pitanja, te zamjenici predsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Malik Garibija i Damir Saračević.