U ulicama Kamenica i Paje malta počele pripreme za asfaltiranje

Završeno je tamponiranje dijela ulica Kamenica i Paje malta na Mahmutovcu gdje je u toku veliki projekat rekonstrukcije kanalizacione i vodovodne mreže, vrijedan 580.000 KM. Tamponiranje ulica prethodni njihovom asfaltiranju čime će projekat biti zvanično završen.

U Službi za investicije i komunalne poslove Općine Stari Grad potvrdili su da je u posljednjih 15-ak dana urađeno postavljanje individualnih vodovodnih priključaka za stambene objekte. „Izvršili smo rekonstrukciju ukupno 25 priključaka, a prethodno su postavljene i testirane nove vodovodne instalacije cijelom trasom rekonstrukcije. Također, urađeno je ispiranje cjevovoda, te laboratorijska analiza vode“, pojašnjavaju u Službi.

Okončanje podzemnih radova omogućilo je da počnu završni radovi ravnanja i tamponiranja terena, nakon čega slijedi finalno asfaltiranje. „U gornjim dijelovima ulice smo već uspjeli uraditi tamponiranje, a uporedo se rade kanalice na četiri mjesta gdje je planirano postavljanje linijskih rešetki“, dodali su u općinskoj Službi za investicije i komunalne poslove.

Ovo je jedan od većih i zahtjevnijih projekata Općine Stari Grad, a počeo je sredinom novembra prošle godine. Dolaskom zime i nepovoljnih vremenskih uslova projekat je zaustavljen do proljeća, a radovi su nastavljeni u martu ove godine. Rekonstrukcijom će se riješiti dugogodišnji problemi stanovnika ovih ulica sa lošim podzemnim instalacijama, vodovodnim i kanalizacionim cijevima, te ispucalim asfaltom.

Projekat košta 580.000 KM od čega je Fond za zaštitu okoliša FBiH osigurao sredstva u iznosu od 150.000 KM, a preostali iznos finansira se iz budžeta.