Na Širokači obilježena godišnjica vojne akcije „Trebević-Zlatište“

Na spomen obilježju na raskrsnici ulica Hambina carina i Šumarska danas su se okupili članovi Udruženja boraca „Odred Širokača“, bivši borci, porodice, prijatelji, te delegacija Općine Stari Grad, kako bi odali počast poginulim šehidima u akciji razbijanja obruča oko Sarajeva pokrenutoj na ovaj dan, prije 29 godina.

Obilježavanje svakog 08. juna organizuje Udruženje boraca „Odred Širokača“, kako cijena koju su platili njihovi bivši saborci nikada ne bi bila zaboravljena.

Predsjednik udruženja Mirsad Karić kazao je da je glavni cilj njihovog mjesnog vojnog odreda bio da probije agresorski obruč oko grada i da presiječe putnu komunikaciju Lukavica-Pale. „Svi znamo koliko je Trebević bio važno uporište agresorskih snaga. Zona naše odgovornosti je bilo područje od Curinih njiva do Zlatišta, velikim naporima naših boraca uspjeli smo potisnuti neprijatelja prema Palama i Lukavici što je i bio primarni cilj. U ovoj akciji živote je dalo šest naših boraca Amir Šeta, Ramiz Ćemo, Ahmed Holjan, Hanefija Maglajlija, Esad Beha i Šemsudin Ramović, a 54 borca su ranjena. To nikada ne smijemo zaboraviti!“, podsjetio je prisutne predsjednik Udruženja boraca „Odred Širokača“ Mirsad Karić.

Delegaciju Općine Stari Grad predvodio je predsjedavajući Općinskog vijeća Stari Grad dr.sc. Mirza Batalović. U svom obraćanju predsjedavajući Batalović naglasio je ogromnu važnost te vojne akcije prije 29 godina i velike zasluge boraca, a posebno šehida: „Svi mi dobro znamo da bi grad pao da su tada zauzeta brda oko Sarajeva a samim tim pala bi i čitava Bosna i Hercegovina. Vi ste nama ostavili u amanet ovu državu koja je i danas izložena konstantnim napadima“, poručio je Batalović.

Delegaciju Općine Stari Grad činili su i Lejla Dizdarević, pomoćnica načelnika za obrazovanje, kulturu i sport, Alija Švraka, po ovlaštenju pomoćnica načelnika za opću upravu i inspekcijske poslove i Samir Muhić, savjetnik načelnika za boračka pitanja.