Podrška pobratimskim općinama iz Crne Gore u promociji turističke ponude

Općina Stari Grad njeguje pobratimske odnose sa brojnim općinama iz zemalja regiona, a i šire. Tako na primjer, u susjednoj Hrvatskoj Općina Stari Grad je bratimljena sa gradom Makarska, u Makedoniji sa općinama Karpoš, Ohrid i Gostivar, u Srbiji sa Kragujevcom i Starim Gradom Beograd, na Kosovu sa Opštinom Peć, a u Crnoj Gori sa gradovima Budva i Ulcinj. Upravo su turističke organizacije gradova Ulcinj i Budva predstavile svoje ponude građanima Sarajeva, a prezentaciji je prisustvovao i općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić u znak podrške pobratimskim općinama sa kojima ova lokalna zajednica gaji izuzetno dobre odnose.

“Bez regionalne saradnje nema ni napretka, ni razvoja turizma, ni povećanja kvalitete života. Treba da se otvaramo jedni prema drugima i iz dana u dan poboljšavamo našu saradnju,” poručio je načelnik Hadžibajrić. “Sa gradovima Ulcinj i Budva imamo vrlo dobre odnose iako je saradnja privremeno zaustavljena zbog korone, ali se nadam da će se nastaviti u narednom vremenskom periodu. Ovi gradovi imaju velike turističke potencijale i resurse, baš kao i Općina Stari Grad i uvijek ima prostora za saradnju,” poručio je Hadžibajrić.

 

Posjeta predstavnika Turističke organizacije Ulcinj

Prije same prezentacije načelnika su posjetili predstavnici Turističke organizacije Ulcinja Bekim Shurdha i Fitim Avdiu. “Predsjednik naše Turističke organizacije Gzim Hajdinaga koji je bivši načelnik Opštine Ulcinj zadužio nas je da posjetimo načelnika Hadžibajrića i prenesemo mu pozdrave iz pobratimske opštine Ulcinj, kao i poziv da nas posjetite i uživate u našem gradu,” poručio je Shurdha, saradnik za marketing i odnose s javnošću u Turističkoj organizaciji Ulcinj. Općina Stari Grad i Ulcinj bratimili su se 2009. godine, a Sporazum o saradnji tada su potpisali općinski načelnik Ibrahim Hadžibajrić i gradonačelnik Ulcinja Gzim Hajdinaga. Iste godine bratimili su se i Općina Stari Grad i Budva, a sporazum su potpisali tadašnji predsjednik Opštine Budva Rajko Kuljača i načelnik Hadžibajrić.

 

Direktorica Nacionalne turističke organizacije Crne Gore u posjeti Općini

Povodom nastavka saradnje između Općine Stari Grad i opština u Crnoj Gori i rada na promociji turističke ponude, načelnik Hadžibajrić primio je u svom kabinetu i direktoricu Nacionalne turističke organizacije Crne Gore Anu Tripković Marković.

Tripković Marković je kazala da bh. građani imaju mnogo razloga da ove godine ljetuju u Crnog Gori.

„U Crnoj Gori je trenutno jako dobra epidemiološka situacija i nadamo se će tako i ostati. Imamo odličan proces vakcinacije i na sve to, građanima BiH nije potrebna nikakva dodatna dokumentacija za ulazak u Crnu Goru osim lične karte, odnosno pasoša, tako da budu opušteni“, poručila je. Nacionalna turistička organizacija nosilac je oznake Safe travels koju dodjeljuje Svjetski savjet za turizam i putovanja i u toku je certifikacija svih smještajnih objekata, turističkih agencija, restorana, koji će nakon što ispune određene kriterije dobiti pravo da koriste tu oznaku kako bi gosti bili sigurniji.