Potpisan ugovor o finansijskoj podršci za FK Vratnik, klub koji je iznjedrio mnoge proslavljene igrače

Fudbalski klub Vratnik jedan je od naših najstarijih klubova koji je iznjedrio neke od najpoznatijih igrača i naša je obaveza da im pomognemo u usmjeravanju i odgoju novih talenata – poručio je općinski načelnik mr Ibrahim Hadžibajrić prilikom današnjeg potpisivanja ugovora o finansijskoj podršci ovom klubu. Zahvaljujući grantu u iznosu od 10.000 KM za ovu godinu, FK Vratnik nastavit će sa radom i planiranim aktivnostima za više od 100 članova kluba, pionira, kadeta i prvog tima.

Načelnik Hadžibajrić je pojasnio da je ova lokalna zajednica sada sistemski, putem granta, riješila pitanje finansiranja kluba.

“Dogovorili smo se da pokušamo riješiti finansiranje Fudbalskog kluba Vratnik koji je najstariji klub u općini Stari Grad i današnjim potpisivanjem ugovora ispunjavamo to obećanje,” izjavio je Hadžibajrić. Podsjetio je da Općina Stari Grad finansijski pomaže i rad FK Mošćanica.

Generalni sekretar FK Vratnik Mufid Zimić je istakao da današnji ugovor dolazi u pravo vrijeme zbog finansijskih obaveza koje klub ima.

“Načelnik je ispunio svoje obećanje, u što nisam ni sumnjao. I baš u pravo vrijeme, sad kada imamo da izvršimo obaveze prema Kantonu,” kazao je Zimić. Inače, FK Vratnik trenutno igra četvrti rang takmičenja u našoj zemlji, a to je Kantonalna liga Sarajevo u kojoj su ove sezone zauzeli visoko drugo mjesto, iza FK Ozren iz Semizovca.

“Mi smo najstariji klub sa ove teritorije. Zahvaljujući ovoj podršci, više od stotinu djece, naši pioniri i kadeti i naš prvi tim normalno funkcionišemo u ovom vremenu, a svi znamo kako su teška vremena,” dodao je Zimić.

 

Bez ovakve pomoći fudbal u KS bi propao

Potpisivanju ugovora prisustvovao je i naš proslavljeni fudbalski as Mehmed Janjoš Čala koji je potekao iz FK Vratnik, a proslavio se kroz FK Sarajevo, igrao kao reprezentativac bivše Jugoslavije i ostvario značajne trenerske uspjehe.

“Načelnik Hadžibajrić ima veliko razumijevanje za amaterski sport. Nekada davno kada sam ja igrao bilo je drugačije, sve je bilo uređeno, a sada toga nema. Mi nemamo zakon o sportu i da nije ovakvih ljudi kao što Ibrahim Hadžibajrić, fudbal u Kantonu Sarajevo bi propao. Mnogi klubovi su se ugasili, poput sarajevskog Partizana, Hrida, Iskre samo zato što nemaju adekvatnu podršku. I ja se u svoje ime zahvaljujem načelniku i u ime svih sportaša, jer bez ovakvih pomoći fudbal u KS bi propao,”kazao je Janjoš.

Fudbalski klub Vratnik je nastao davne 1936. godine, tačno prije 85 godina tokom kojih su kroz ovaj klub prošle brojne generacije fudbalera, a veliki broj njih je bio upravo iz Starog Grada. Kako u svojoj knjizi “Vratnik kroz vrijeme” svjedoči Mufid Zimić koji je sada sekretar kluba, FK Vratnik nastao je kao spoj nekoliko mahalskih klubova.

„Na Vratniku je tridesetih godina oko mahalskih džamija počelo osnivanje tzv divljih mahalskih fudbalskih klubova. Tako se u predjelu Mešinog ćošeta oformio FK “Mladi Hajduk”, koji je svoje utakmice igrao u čuvenoj Smajiša bašči. U predjelu oko Bijele džamije oformljen je FK “Mlada Jugoslavija”. Njegovi igrači dolazili su iz mahala Hendek, Porčina i Nevjestina ulica, u kojoj su tada većinom živjeli stanovnici srpske nacionalnosti. U predjelu Arnautske bašče, iznad Porčine džamije, na lokalitetu zvanom Ravnica, osnovan je FK “Vitez”, na Mejdanu je formiran FK “Behar”, dok je na Ploči i u Sumbuluši osnovan FK “Tigris”. Iz ovih mahalskih klubova nastat će 1936. godine FK “Vratnik”.